Nem készülünk fel a munkahely elvesztésére és az álláskeresés idejére

Még mindig nagyon kevesen dolgoznak részmunkaidőben


Bár a legalább szakiskolai végzettséggel rendelkező, magukat munkanélküliként vagy alulfoglalkoztatottként leíró magyar állampolgárok egyharmada először van munka nélkül, új munkahelyet már legalább 15 hónapja keresnek – derül ki a BNP Paribas Cardif és a Scale Research által elvégzett felmérésből.


   Jellemzően 3–5 helyen dolgoztak eddig, és jelentős részük maga kezdeményezte a munkaviszony megszűnését (21%, a diplomásoknál 27%). A döntő ok általában a kevés fizetés volt (31%).

  Csak 16 százalékuk készült arra, hogy esetleg munkanélküli lesz; náluk ez a felkészülés főleg a más munkalehetőségek figyelését és pénz megtakarítását jelentette.

  Kiderült az is, hogy még mindig nagyon kevesen dolgoznak részmunkaidőben, mindössze a foglalkoztatottak hozzávetőlegesen 6,7 százaléka tevékenykedik így. Ezzel szemben az uniós átlag ennek majdnem a háromszorosa. Leginkább a 30–39 év közötti nők dolgoznának ekképpen, ami érthető is, ha a családalapítási szokásokat figyelembe vesszük. Az ingázás sem kedvelt: napi kétszer egy órát még egész sokan (75 százalék) utaznának egy új munkahelyre, kétszer másfél órát azonban már csak 28 százalék.

  A fiatalok inkább hajlandóak egy munka kedvéért utazni, de családalapítás után már kevésbé rugalmasak.
 
Forrás: Metropol