Független Egészségügyi Szakszervezet: ez nem béremelés, hanem adósságrendezés

Kimaradnak azok, akik az előző bérrendezésekből sem részesültek

Nem béremelésről, hanem a múltbeli intézkedések rendezéséről van szó – mondta a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Klubrádióban Balog Zoltán tegnapi bejelentése kapcsán. Az Emmi miniszter azt mondta, a jövő évi költségvetés tervezetében 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók béremelésére.

   Kiss László azért nem örül felhőtlenül, mert a belengetett 15,8 milliárdból 10 milliárd forint kerül az alapellátásba a háziorvosoknak, 2,5 milliárd a rezidensprogramból kikerülő fiatal orvosok bérének szinten tartására megy és bizonyos kapacitásbővülés miatt is karcsúbb lesz az összeg. Ami e felett marad, az nem béremelés, hanem adósságrendezés – fogalmazott a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Kiss László.

  Emlékeztetett 2011-2014 között voltak ugyan béremelések az ágazatban, melyek akkor jelentősnek tűntek, ám ezek a juttatások nem kerültek a dolgozók alapbérébe.

  A tegnapi miniszteri közleményből az is kiderül, hogy legutóbb 91-92 ezer ember kapott béremelést, most meg 61 ezer – hívta fel a figyelmet a szakszervezeti képviselő. Most is kimaradnak a bérrendezésből, akik az előző bérrendezésekből is kimaradtak, gazdaság, műszaki dolgozók és mentősök, szociális szférában dolgozók – tette hozzá.