Új ajánlatot tett a posta cége az ÉŐDSZ-nek

Értékszállítók sztrájkja

Új ajánlatot tett a posta értékszállító cége, a JNT Security Kft. (JNT) az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) - közölte a JNT és Magyar Posta Zrt.

    A közlemény szerint a cég és az érdekképviseletek pénteken késő estig egyeztettek. A megbeszélésen jelen voltak a JNT, valamint az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) mellett a Magyar Posta Zrt. és a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselői is.

    Közölték: a megbeszélésen a JNT, a Magyar Posta és a Munkástanácsok „konstruktív párbeszédet folytattak, és született egy egyezségre, tárgyalásra alkalmas ajánlat”, amely mindkét fél vállalható keretek közötti engedményén alapul. Mindebben a Munkástanácsokkal közös álláspont alakult ki.

    „Az ÉŐDSZ azonban - annak ellenére, hogy egy hete ő követelte a hétvégi tárgyalási nap kitűzését - ezt nem hajlandó egyelőre megtárgyalni” - áll a közleményben.    

    A JNT és a Magyar Posta „értetlenül áll” az ÉŐDSZ magatartása előtt, amely álláspontjuk szerint újabb bizonyítéka annak, hogy a szakszervezet egyáltalán nem törekszik a megállapodásra.

    Az ÉŐDSZ vonulásos demonstrációt szervezett szombat délután, a tüntetők a Posta XIII. kerületi, Dunavirág utcai székháza elől vonulnak a Kossuth térre, mert nem sikerült megállapodnia a JNT-vel a 2015-ös bérekről - közölte a szakszervezet.

    A JNT és a posta szerint a demonstráció egy olyan megmozdulás, amely teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy a felek előremutató tárgyalásokat folytatnak, és veszélybe sodorja a megállapodás lehetőségét.

    A Munkástanácsok Országos Szövetsége ezzel kapcsolatban az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: miután pénteken sikerült megkezdeni az érdemi tárgyalásokat a bérekről a munkáltatóval - amely tárgyalások esélyt adnak az elhúzódó konfliktus békés rendezésére - a Munkástanácsok álláspontja szerint a konfliktus ezen stádiumában „elégséges” igénybe venni a legkeményebb nyomásgyakorló eszközt, a sztrájkot. Ugyanakkor leszögezték, hogy tiszteletben tartják tagszervezetük, az ÉŐDSZ vezetőinek érveit a demonstráció szükségességéről. A demonstráció megszervezéséhez a konföderáció technikai, jogi és a sztrájkalap finanszírozásával anyagi segítséget nyújtott tagszervezetének.

    Az MTI korábban beszámolt arról, hogy az ÉÖDSZ JNT Security Kft.-nél működő szervezete hétfő éjféltől határozatlan időre sztrájkot hirdetett. A szakszervezet kérése az alapbérek átlagosan 5 százalékos növelése volt, valamint az, hogy a béren kívüli juttatásokat személyenként emeljék évi 22 000 forintra. A munkáltató eredetileg 1,5 százalékos átlagos alapbérnövelést javasolt, ami a későbbi tárgyalásokon 1,6 százalékra módosult.