Megkapták azok a kereskedelmi munkavállalók a vasárnapi bérpótlékot

Munkástanácsok:

Megkapták azok a kereskedelmi munkavállalók a vasárnapi bérpótlékot, akiknek a világörökségi területeken vasárnap is dolgozniuk kellett a legutóbbi szigorításig. A Munkástanácsok szerint nem érte hátrány a dolgozók többségét, és a forgalom sem esett vissza. Az elbocsátások helyett közel 15 ezer munkavállalóval többen dolgoznak a kereskedelemben március közepe óta.
 
  Nem igazolódtak be azok az ijesztgetések, amelyek szerint a vasárnapi zárva tartás miatt kereskedelmi dolgozókat kellett volna elbocsátani – mondta a Magyar Hírlapnak Palkovics Imre, az egyik legnagyobb hazai szakszervezetnek, a Munkástanácsok Szövetségének elnöke. Kiemelte: a közelmúltban konzultált a kormánnyal a szakma, az adatok azt mutatják, hogy a kereskedelemben nemhogy elbocsátások nem voltak, de 14–16 ezer fővel bővült az ágazatban a munkavállalók száma. A szakszervezeti vezető kiemelte: az már beigazolódott, hogy a hét további hat napján sikerül értékesíteniük a korábbi árumennyiséget az üzletláncoknak, ezt sok esetben hosszabb nyitva tartással, több dolgozó foglalkoztatásával érik el.
 
  Palkovics rámutatott: nem érkezett a szakszervezethez olyan információ, hogy a dolgozókat hátrány érte volna, azonban vannak arra vonatkozó hírek, hogy a megnövekedett nyitva tartási idő miatt szabálytalanul foglalkoztatják a munkavállalókat. Ezt azonban a munkaügyi ellenőröknek kell kivizsgálniuk – szögezte le az elnök. Emlékeztetett: szigorú munkaügyi szabályozás védi a dolgozókat, tehát az üzleteknek nem szabad heti negyven óránál tovább foglalkoztatni az alkalmazottaikat ugyanazért a bérért. Kérdésünkre az elnök hangsúlyozta: a húsvét előtti vasárnap, amikor sok üzletlánc élt azzal a lehetőséggel, hogy egy évben bizonyos vasárnapokon nyitva tarthat, a dolgozók megkapták a száz százalékos vasárnapi bérpótlékot. Munkavállalói panasz azokból az üzletekből sem érkezett, amelyek eddig nyitva tarthattak a világörökségi területeken. A kiskereskedelmi statisztikai adatok pedig azt mutatják, hogy folyamatosan bővül a hazai vásárlóerő és a fogyasztás. Egyedül a könyvpiacról érkeztek olyan adatok, hogy a vasárnapi boltzár bevezetése óta öt százalékkal csökkent az eladás, azonban ez elsősorban az olvasási szokások átalakulása miatt lehetséges – tette hozzá az elnök.

Forrás: Magyar Hírlap