Egy Big Mac sem jön ki az ápolói órabérből

Ugyanazért a munkáért másutt háromszor annyit kereshetnek

Világviszonylatban is rendkívül alacsony az ápolók fizetése Magyarországon: nettó órabérükből egy Big Mac-et sem tudnak venni. Ugyanazért a munkáért másutt háromszor annyit kereshetnek – olvasható az Origon.

  A Wage Indicator adatbázisának 2010-2012 adataiból szedtük össze, hogy nemzetközi összehasonlításban mennyit ér a magyar egészségügyi dolgozók fizetése.
 
Korrekció
 
  Megnéztük a bruttó bért és az elvonások után a dolgozóknál maradt nettó összeget. Az árszínvonal eltérését is megpróbáltuk kiküszöbölni a Big Mac-index segítségével - ez azt mutatja meg, hány ilyen szendvicset tudnak venni a nővérek egy óra munkáért járó fizetésükből.


  A környező országok között vegyes a kép. Csehországban magasabb a fizetés, míg Ukrajnában alacsonyabb. Itthon egy átlagos ápolói fizetésből 0,9 Big Mac-et lehet venni, Ukrajnában csak felet, Csehországban pedig 1,1-et.
 
Háromszor annyi
 
  Látványosabb az eltérés a fejlettebb országokkal szemben. A diagramból jól látszik, miért döntenek az egészségügyben sokan úgy, hogy inkább Németországban dolgoznak, háromszor annyiért.

Forrás: Origo