Hamarosan sztrájkolhatnak a BKV dolgozói

Az ígért kétszázalékosnál nagyobb béremelést akarnak

Nem adott elfogadható ajánlatot a BKV, ezért sztrájkot helyezett kilátásba az egyik reprezentatív BKV-s szakszervezet – tudta meg a VS.hu. Már csak a munkabeszüntetés időpontját kell kijelölni. Ez is meglesz napokon belül, ha a főváros be nem adja derekát, vagyis nem ad az ígért 2 százalékosnál nagyobb emelést.

   A béremelésről többe hete tart a kollektív munkaügyi vita a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a legnagyobb BKV-s buszos érdekvédelmi szervezet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a BKV között. E két reprezentatív szakszervezet együtt 7 ezer főt képvisel a 12 ezer dolgozót számláló BKV-nál, ahol a szakszervezeti tagok száma körülbelül 8-9 ezer.

A BKV kettőt mond, a dolgozók keveslik

 Mint azt megírtuk, a BKV április 30-án 2 százalékos alapbéremelést ajánlott, valamint garantálta a tavalyival megegyező mértékű cafeteriát, azaz a havi 5 ezer forintos, illetve az év végi 36 ezer forintos Erzsébet-utalványokat (utóbbi pulykapénz néven is ismert). A két reprezentatív szakszervezet azonban többet szeretne, hasonló mértékű alapbéremelést, mint a közösségi közlekedésben szereplő állami társaságoknál, illetve azon fővárosi tulajdonú cégeknél, amelyeknél ez megtörtént.
 
  Bár a BKV a mai kollektív munkaügyi vita tárgyalásán jelezte, a későbbiekben lehetséges ennél magasabb ajánlat, de annak sem mértékét, sem időpontját nem tudta megmondani. Ezért ezzel a homályos ígérettel nem tudott mit kezdeni a VTDSZSZ, amely a BKSZSZ-szel együtt már korábban elutasította az ajánlatot. A BKSZSZ álláspontja még nem ismert, a VTDSZSZ testületi tanácsa azonban már felhatalmazta az elnököt, hogy elkezdje a sztrájk szervezését:
 
- A VTDSZSZ Szövetségi Tanácsa úgy látja, hogy mára parttalanná vált a bértárgyalás, érdemi előrelépés nem történik. Teljes mértékben indokolt a munkavállalók elvárása, miszerint legalább a BKV Zrt.-hez hasonlítható vállalatoknál (például MÁV, Volán) kialkudott mértékű béremelésben szeretnének részesülni. Ezért testületünk úgy döntött, hogy céljaink elérése érdekében sztrájkot helyezünk kilátásba – tudatta Bolla Tiborral, a BKV vezérigazgatójával a VTDSZSZ elnöke, Gulyás Attila.

Sztrájkbizottság alakul


  A munkabeszüntetés előkészítésére sztrájkbizottságot hoznak létre, melynek feladata lesz a sztrájk kezdő időpontjának és hosszának meghatározása.
 
 A 2010-ben módosított sztrájktörvény munkabeszüntetés idején a közszolgáltató vállalatoknál 66 százalékos elégséges ellátási szintet ír elő közigazgatási határon belül – azon kívül 50 százalékot. AVTDSZSZ ezért kezdeményezi, hogy a BKV szakértőiből és VTDSZSZ képviselőiből haladéktalanul álljon össze egy külön munkacsoport, amely elkészíti a menetrendeket munka- és munkaszüneti napokra egyaránt.
 
  A VTDSZSZ elnöke ugyanakkor nem zárta le a megegyezés lehetőségét sem. „A VTDSZSZ célja, hogy lehetőség szerint békés módon sikerüljön elfogadható mértékű bérmegállapodást kötni. Ezért a továbbiakban is intenzív módon kívánjuk folytatni a megkezdett kollektív munkaügyi vitát” – közölte Gulyás Attila a BKV vezérigazgatójával.
 
  Úgy tudjuk, a BKV vezérigazgatója kedd délelőtti tárgyalásán a tulajdonos fővárosi önkormányzattól nem kapott felhatalmazást arra, hogy belemenjen 2 százalékot meghaladó béremelésbe.
 
 Minden egyes százaléknyi béremelés a BKV-nak félmilliárd forintjába kerül. A BKV-nál 2012-ben mondták fel a kollektív szerződést. Ekkor megszüntették az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári hozzájárulásokat, amivel 6 százaléknyi jövedelmet, 3 milliárd forintot vettek ki a dolgozók zsebéből.
 
Forrás: vs.hu