Petíciókat adtak át az államtitkárnak a tüntető egészségügyi dolgozók

Szakdolgozói életpályamodellt, béremelést és megfelelő finanszírozást követeltek

Petíciókat adtak át tüntető egészségügyi dolgozók Budapesten az egészségügyi államtitkárnak, amelyben egyebek mellett szakdolgozói életpályamodellt, béremelést és megfelelő finanszírozást követeltek.

    Délután két helyszínen demonstráltak: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében a Hősök terén, az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet szervezésében a Clark Ádám téren és a Kossuth téren. A két demonstráció résztvevői ezután az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága elé vonultak, itt adott át két petíciót Zombor Gábor államtitkárnak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Balogh Zoltán MESZK-elnök.

    Az első petícióban egyebek között követelték a gyógyítás valós értéken történő finanszírozását, a 2012-es 2013-as béremelés beépítését az alapbérbe idén januárig visszamenőleg, 50 százalékos alapilletmény emelést, illetve a műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelését, és az önálló Egészségügyi Minisztérium visszaállítását.

    Utóbbi petícióban a szakdolgozói életpályamodellnek a tüntetők által elvárt elemeit sorolták fel, ezek között családtámogatási program, utazási, iskolakezdési kedvezmények iránti igényüket, továbbá ágazati egészségpénztár létrehozását, kiszámítható jövedelmi viszonyokat, pótlék-, valamint szakmai előmeneteli rendszert és a nyugdíj melletti foglalkoztatás ágazati szabályozását.

        Zombor Gábor - aki zöld szalaggal a ruháján jelent meg - a petíciók átvétele után azt mondta, az államtitkárságon nem fog múlni a követelések teljesítése, ami az államtitkárság hatáskörébe tartozik abban segíteni fognak, ami pedig nem, abban képviselni fogják az ágazatot. „Semmitől és senkitől nem kell félniük, mert önöknek mindenben igazuk van” - zárta rövid beszédét az államtitkár.

    A demonstráción „meglepetésvendégként” megjelent Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke is. Amikor színpadra lépett, a tömeg fújolásba, sípolásba kezdett, az EDDSZ elnöke nem tudta végigmondani beszédét. A rendezvényen felolvasták a MESZK és az EDDSZ elnökének közös nyilatkozatát, melyben együttműködési készségüket fejezték ki az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók érdekében; a dokumentumban külön pontban kitértek az egészségügyi ágazatban dolgozók életpályamodelljére, beleértve a gazdasági és a műszaki területek dolgozóit is.