Elmarad a szakszervezetek történelmi fúziója

Nem látják elérkezettnek az időt a SZEF megszűnésére
 
Nem jön létre az évek óta várt, történelmi szakszervezeti fúzió, mivel a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma nemet mond az egyesülésre. Pedig a tét hatalmas – figyelmeztetnek az összeolvadást sürgetők –, hiszen sosem látott méretű, negyedmilliós tagság lenne mozgósítható, és milliárdos vagyon lenne egy szervezet kezében – írja a Napi Gazdaság.

  Hiába várják a baloldali „szuper szakszervezetként” emlegetett Magyar Szakszervezeti Szövetségben, (Maszsz), hogy a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) beolvadásával megvalósuljon a 2013. óta várt teljes fúzió.
 
  Fehér József, a közszféra munkavállalóit képviselő SZEF alelnöke ugyanis lapunknak nyilatkozva kijelentette: nem látják elérkezettnek az időt arra, hogy a SZEF megszűnjön és beolvadjon a Maszszba. Bár a konföderáció júliusi kétnapos kongresszusán szóba kerül az integráció ügye, a csatlakozás nincs napirenden. – Helytelen lenne, ha azelőtt szüntetnék meg magukat, hogy tudnák, milyen együttműködési, személyi feltételei, intézményes keretei lennének a Maszszba való teljes beolvadásnak. Pillanatnyilag úgy látjuk, hogy az olyan nagy ügyek, mint a hatályba lépő új rendvédelmi életpályatörvény, az előkészítés alatt lévő új kormánytisztviselői törvény vagy a szociális ágazatnak beígért életpályatörvény, mind azt indokolják, hogy a SZEF megtartásával töltsük be azokat a munkaformákat, szervezeti kereteket, kapcsolatokat, érdekegyeztető fórumokat, amelyeket eddig is minden tekintetben be tudtunk tölteni – fogalmazott Fehér József. Kérdésünkre az érdekvédő hozzátette: érthetőnek tartja, hogy a teljes integrációban érdekeltek kérdéseket vetnek fel, de nincs prognosztizálható időkorlátja a döntésünknek.
 
  Emlékezetes, az egységes szakszervezeti konföderáció létrehozását 2013 május elsején jelentette be hivatalosan a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonómok, illetve a SZEF vezetői. Az alapítók eredetileg azt tervezték, hogy a három szakszervezeti konföderáció önmagát megszüntetve beolvad a létrejövő új tömörülésbe, de végül csak az MSZOSZ és az Autonómok tagsága határozott így, a SZEF-é nem, így zárult le az egyesülési folyamat. A Maszsz jelenleg mintegy 1,4 milliárd forint vagyonnal rendelkezik, ami nagyságrenddel növekedhetne a SZEF csatlakozásával.
 
  Kordás László, a Maszsz elnöke a közelmúltban azon reményének adott hangot, hogy a SZEF mostani kongresszusán végre döntés hoz a teljes fúzióról. Székely Tamás, a Maszsz alelnöke május elsejei beszédében is a történelmi összeolvadást sürgette, nyíltan kritizálva a SZEF-et. – Még mindig nem vagyunk készen, még mindig szakszervezeti külön érdekek akadályozzák a sikert. Még mindig különböző kongresszusokra, újabb részdöntésekre várunk. Nem lehet egy éven át kilincsre tett kézzel álldogálni – fogalmazott Székely Tamás. Szerinte a szakszervezetek így elhalasztják azt a történelmi lehetőséget, hogy szükség esetén több mint negyedmillió munkavállalót mozdíthassanak egy irányba, noha ilyen erővel egyetlen párt sem rendelkezik.

Forrás: Napi Gazdaság