A holland munkavállalók fele részmunkaidőben dolgozik

Ők a legboldogabbak

A holland munkavállalók fele részmunkaidőben dolgozik, mindemellett Hollandia a világ egyik legboldogabb országa, írja a brit Metro nyomán az Origo.

  Mindegy, hogy mi alapján mérik, milyen statisztikákat vizsgálnak, Hollandiát folyamatosan a legboldogabb országok közé rangsorolják. A brit portál szerint a hollandok nyitottak, lazák és általában pozitívak.
 
  Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy a gazdagabb országok közül Hollandiában dolgoznak a legtöbben részmunkaidőben – a KSH szerint a munkavállalók 49,7 százaléka. A The Economist arról írt, hogy a holland férfiak 26,8 százaléka, míg a nők 76,6 százaléka kevesebb mint 36 órát dolgozik egy héten. Összehasonlításképpen az Egyesült Királyságban a férfiak 10 százaléka, míg a nők 40 százaléka dolgozik részmunkaidőben.
 
Magyarországon nem elterjedt
 
  A részmunkaidős foglalkoztatási arány Magyarországon mindössze 6 százalék volt 2014-ben a KSH adatai szerint. Az EU-ban ennél csak Bulgáriában (2,5 százalék), Szlovákiában (5,1 százalék), Horvátországban (5,3 százalék), Csehországban (5,5 százalék) és Macedóniában (5,8 százalék) dolgoznak kevesebben részmunkaidőben, míg az uniós átlag 19,6 százalék volt tavaly.
A Metro szerint a holland jelenségnek több oka is van. Ezek közül az egyik, hogy a nők a keresztény értékek miatt eleve csak később kerülnek ki a munkaerőpiacra: ezt a holland politika is erősítette, így azok a nők, akik részmunkaidőben dolgoznak, továbbra is teljesíteni tudják a hagyományos családi szerepüket.

Forrás: Origo