EKSZ: a BKV-nál nem dolgoznak tizenháromezren, így nincs szükség elbocsátásokra

A költségcsökkentésre nem lehet megoldás a buszágazat kiszervezése

Varga Mihály nem ismeri a számokat, mert a BKV-nál nem dolgoznak tizenháromezren, így nincs szükség elbocsátásokra – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

   Nemes Gábor hozzátette: a nemzetgazdasági miniszter véleményével ellentétben a költségcsökkentésre nem lehet megoldás a buszágazat kiszervezése. Varga Mihály a héten az Origónak adott interjújában beszélt a BKV átalakításáról. A nemzetgazdasági miniszter szerint újra kell gondolni az intézményrendszer nagyságát, mivel a járatkiszervezések sem állították meg a létszámnövekedést.
 
   – Mint látjuk, az elmúlt időszakban megkezdődött egyfajta kiszervezés. Az autóbuszvonalak egy részét már kiszervezték, de most úgy tűnik, hogy leáll ez a folyamat. Pontosan azért állították le ezt a folyamatot, mert sokkal többe kerül. Tehát amikor mint belső szolgáltató közvetlenül végzi ezt a szolgáltatást a tulajdonos egyik cége, jelen esetben a BKV, ez egy sokkal gazdaságosabb megoldás; és a tapasztalataink azt mutatják, hogy az elmúlt években történt kiszervezések megnehezítették ennek a szolgáltatásnak a finanszírozását – mondta Nemes Gábor.

Csekély támogatás a BKV-nak

  Mindössze 18 milliárd forint állami támogatást kapna 2016-ban a fővárosi tömegközlekedés – ez derül ki a központi költségvetési javaslatból a Magyar Nemzet szerint. A lap azt írja: a negyedével csökkentett támogatás drasztikus járatritkítást eredményezne, és csődbe is vihetné a jelenleg nyereséges önkormányzati céget. Tarlós István főpolgármester azt mondta: nem tekinti véglegesnek a javaslatot. Az állam idén és tavaly is huszonnégymilliárd forinttal támogatta a fővárosi közösségi közlekedést.
Forrás: mno.hu