Nők 40: mi számít szolgálati időnek?

Kedvezményes nyugdíjazás

Keresőtevékenység, munkanélküli ellátás, gyermeknevelés, betegápolás: mi, hogyan számít be a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges jogosultsági időbe?

  A jelenlegi törvényi szabályozás lehetőséget nyújt a nők részére az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően is saját jogú nyugellátás megállapítására – írja az Adózóna. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert nyugellátás legfontosabb feltétele a negyven évi munkaviszony, pontosabban jogosultsági idő.

   Fontos kiemelni, hogy jogosultsági időként csak olyan időszakot lehet elismerni, amely időszak a jogszabály. szerint szolgálati időnek számít, ugyanakkor függetlenül azon ténytől, hogy az adott időszak az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősül, nem biztos, hogy a kedvezményes nyugdíjazás tekintetében jogosultsági időként elismerhető. (Például: a munkanélküli ellátásban eltöltött időszak az általános szabályok szerint ugyan szolgálati időnek számít, azonban a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként nem vehető figyelembe.)
 
  A jogosultsági idők vizsgálatakor meg kell különböztetni a keresőtevékenységgel, illetve a nem keresőtevékenységgel szerzett időszakokat, ugyanis a jogszabály feltételként rögzíti, hogy az érintett személy a negyven év jogosultsági időn belül legalább harminckét évet keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonnyal (például: munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, köztisztviselői jogviszony, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszony) vagy azzal egy tekintett alá eső jogviszonnyal (például: megbízási jogviszony, őstermelői jogviszony) szerezzen meg.

A teljes cikket itt olvashatja.

Forrás: HVG