A BM szerint a közfoglalkoztatást nem lehet a munkaerőpiaci munkahelyek megszüntetésére használni

Közalkalmazott helyett közmunkás

 A Belügyminisztérium (BM) közlése szerint a közfoglalkoztatás céljával nem egyeztethető össze, hogy azt az elsődleges munkaerőpiac álláshelyeinek megszüntetésére használják.

    Ezt a minisztérium annak kapcsán közölte pénteken az MTI-vel, hogy Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi korábban tagja közölte, törvényben tiltanák meg, hogy a közszférában dolgozókat „embertelen és igazságtalan” módon közmunkásként foglalkoztassák vissza a korábbinál lényegesen kisebb jövedelemmel. Gréczy Zsolt szóvivő azt mondta, szükség van a közmunkaprogramra, de a mostani program a közmunkát a teljes állással rendelkezőkre is igyekszik kiterjeszteni.

    A Belügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvény rögzíti, hogy közfoglalkoztatási jogviszony nem létesíthető olyan feladat végzésére, amelynek ellátására törvény közalkalmazotti, közszolgálati vagy kormányzati szolgálati jogviszonyt ír elő.

    A minisztérium szerint a DK-s politikusok tájékozatlansága abban is tetten érhető, hogy mindketten közmunkáról beszéltek, miközben az a közérdekű munkát jelenti, amelyre bíróság ítélheti az embereket. A közfoglalkoztatásban történő részvétel az arra való alkalmasság esetén az egyén választása - hangoztatták.