Kétnapos sztrájkot tartanak a BKV metró-, hév- és trolivezetői

Óriási közlekedési káosz jön Budapesten júniusban

Június 11-12-én ne nagyon akarjon ezekkel a járművekkel utazni Budapesten, csak kétharmaduk közlekedik, nagy lesz a zsúfoltság. A buszok egy része sem fog járni – tudta meg a vs.hu.

  A június 11.-i üzemkezdettől június 12. üzemzárásig tartó sztrájkot azt követően jelentette be négy BKV-s szakszervezet és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, hogy a BKV a tegnapi plenáris bértárgyaláson 2,4 százalékos béremelésre tett javaslatot. Ez messze áll a metróban, a HÉV-en, a trolin dolgozók által elérni kívánt 3,5 százalékos emeléstől és a cafeteria-keret 200 ezer forintra emelésétől.
 
  A sztrájk előzményeiről itt írtunk.
 
  A sztrájk nem érinti a BKV villamosos üzletágát, az itt dolgozók érdekképviseletei egyelőre nem jelezték, hogy sztrájkolni fognak. Egy buszos szakszervezet, a jellemzően a cinkotai buszgarázsban dolgozókat képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet viszont csatlakozni kíván a sztrájkhoz. Nemes Gábor, az EKSZ elnöke a VS.hu-nak azt mondta, múlt héten jelezték, ha a kötöttpályások sztrájkolnak, ők is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, azaz maguk is sztrájkot hirdetnek. A cinkotain kívül további 4 BKV-buszgarázs van, az azokban működő szakszervezetek eddig nem nyilvánították ki, hogy sztrájkot hirdetnek ezekre a napokra vagy sem.
 
  A törvény szerint a sztrájkolóknak a munkabeszüntetés során 66 százalékos szolgáltatási teljesítményt kell nyújtani a város területén, azon kívül 50 százalékost.
 
  Információink szerint a sztrájk várhatóan naponta több százezer fős férőhelykiesést okoz a fővárosi közösségi közlekedésben.
 
Forrás: vs.hu