A szabad oktatásért tüntettek tegnap

„Piroska néni azt üzente, ne hagyjuk elveszni a jövőt”

A szabad oktatásért tüntetett mintegy 200 ember a Blaha Lujza téren. A demonstrálók az Emmi Szalay utcai épületéhez vonultak. Elsőként a fekete ruhás nővérmozgalmat elindító Sándor Mária szólalt fel. A PDSZ elnöke szerint a kormány atomizálja és szétveri a társadalmat, ami már fel sem ismeri érdekeit. Az egyik szónok szerint Orbán egy fordított Midasz király: amihez hozzányúl, tönkre megy – írja a HVG.

  200 ember részvételével kezdődött a Nem adjuk a jövőt! címmel szervezett pedagógustüntetés csütörtökön kora este a Blaha Lujza téren. Innen a tüntetők az Emberi Erőforrások Minisztériumához vonultak a Szalay utcába.
 
  A demonstráción főként a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) zászlóit lehet látni.
 
 Az első felszólaló a fekete ruhás nővérmozgalmat elindító Sándor Mária volt, aki azt mondta: meghívták ide, de magától is eljött volna, mert anyaként fontosnak tartja, hogy szolidaritást vállaljon a szabad oktatásért tüntető pedagógusokkal és egyetemi oktatókkal. Emellett az egészségügyi képzés leépítése is látványosan zajlik szerinte. Amikor még ő tanult, lelkesedést látott a tanárokban, de ez mára elveszett - mondta.
Felszólalt Kiss László is, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is, aki egy 90 éves volt pedagógus házi ápolásáról érkezett. „Piroska néni azt üzente, hogy ne hagyjuk elveszni a jövőt” - mondta.
 
  Tudósítónk szerint a demonstrálók tétovának vagy legalábbis kedvetlennek tűnnek, nem túl erős a tömegben a forradalmi hév. Az első beszédek után a tömeg megindult a Szalay utca irányába, élen egy „Nem adjuk a jövőt!” feliratú transzparenssel, amelyet Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester, Mendrey László, a PDSZ elnöke, valamint Vajda Zoltán szülő, a rendszerbontó népszavazás kezdeményezője vitt. 
 
  A Rákóczin állt a forgalom, bár a tüntetők csak a buszsávot foglalták el.
 
Követelések
 
  Vonulás közben Füzessi Károly, tüntetésekről ismert aktivista lelkesítette a résztvevőket egy furgonról, remélve, hogy győz a szakszervezeti mozgalom. A furgonról beolvasta a demonstrálók követeléseit, így például hogy állítsák vissza a tankötelezettség korhatárát 18 évre, hogy ne adhassanak felmentést a szegregáció tilalma alól, azonalli és értékálló béremelést az oktatási rendszerben dolgozóknak, a tankönyvrendszer helyrepofozását, az egyetemi autonómia visszaállítását. Követelik emellett a felsőoktatási törvénymódosítási javaslat visszavonását, illetve annak a gyakorlatnak a felszámolását, hogy elbocsátanak, majd közmunkásként visszafoglalkoztatnak dolgozókat.
 
  Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarország politikusa is ott volt a tüntetésen, akárcsak Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikusok.
 
Orbán, takarodj és hoffmannrózsázás (?) az Emmi előtt
 
 Már majdnem fél 8 volt, mire a tüntetők megérkeztek az esőben a Szalay utcai minisztériumhoz. Itt felhangzott az „Orbán takarodj”, sőt Hoffmann Rózsa nevét is említették, bár már rég nem ő a közoktatásért felelős államtitkár.
 
  Vajda Zoltán szülő kezdte a beszédek sorát. Azt mondta, a gyermekeiert van itt, mert Orbán féktelen rombolása az oktatást sem kíméli. Szerinte a miniszterelnök egy fordított Midasz király: amihez hozzányúl tönkremegy - mondta. Vajda a rendszerbontó népszavazást is reklámozta, szerinte jelenleg ez az egyetlen potens ellenzéki megmozdulás.
 
„Atomizálják és szétverik a társadalmat”
 
  Wittinghoff Tamás szerint a gyerekek agyának átgyúrását szolgálja az oktatás átalakítása. „Fogaskerekek lesznek egy összeszerelő-üzemben, nem érdeklődő diákok” - fogalmazott.
 
 A polgármester beszéde után L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány programvezetőjének levelét olvasta fel Nagy Emília középiskolai tanár, a Hívatlanul Hálózat aktivistája. A levél szerint szétszakad a társadalom, a leszakadó térségek borzalmas állapotban vannak. A szegregált iskolák helyzete kétségbeejtő, a társadalom problémáit tükrözi. A kormány nem hajlandó szembenézni a problémákkal. Lassan, lépésről-lépésre lopják be a köztudatba, hogy a szegregáció mindenkinek jó - olvasta Nagy Emília.
 
  Mendrey László beszédében a kivándorlás felett kesergett. Minden második érettségiző külföldre menne - mondta a PDSZ-elnök, aki szerint a kormány atomizálja és szétveri a társadalmat, ami már fel sem ismeri érdekeit.

Forrás: HVG