Megvehető-e a szolgálati idő?

Pár évvel nyugdíj előtt

Pénzben megváltható-e a nyugdíjig hátralévő szolgálati idő? Olvasói kérdésére az adozona.hu nyugdíjszakértője válaszolt.

  „Édesapámnak már megvan a 40 év munkaviszonya, de mivel 1955-ös születésű, így csak 64 éves korában éri el a nyugdíjkorhatárt. Az lenne a kérdés, hogy van-e lehetőség arra, hogy a hátralévő négy évet pénzben megváltsuk? Sajnos mostanában nem túl jó az egészségi állapota, nehezen bírja a fizikai munkát. Ezért keresünk lehetőségeket. Hogyan szokták számolni a pénzbeli megváltást?” – kérdezte olvasónk.

  Az úgynevezett korengedményes nyugdíjazás intézménye, amikor a munkavállaló a munkáltatójával történt megállapodás alapján legkorábban öt évvel az adott személy irányadó öregségi nyugdíjkorhatára betöltése előtt öregségi nyugdíjba mehetett, sajnos 2012. január 1-jétől megszűnt – emlékeztetett Winkler Róbert. Ennek a nyugdíjazásnak a lényege az volt, hogy a munkáltató előre megfizette az adott személy nyugdíjkorhatáráig megillető nyugellátás összegét.

  Az olvasó kérdésének tartalma szerint az édesapa egészségi állapota miatt nem tud munkát végezni. Ezért a szakértő arról tájékoztatta a kérdezőt, hogy amennyiben édesapja nem áll semmilyen biztosításra kötelező jogviszonyban és a majdani nyugdíjazásáig további szolgálati időt szeretne még szerezni, úgy esetében lehetőség nyílik a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 34. §-ában rögzített megállapodás alapján történő járulékfizetésre, úgynevezett szolgálati idő vásárlásra.

  A fent említett paragrafus rendelkezései meghatározzák, hogy nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából 34 százalék nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet az a belföldi nagykorú természetes személy, aki nem saját jogú nyugdíjas, és a biztosítás semmilyen egyéb módon nem terjed ki rá.

  A megállapodás esetén a járulékfizetés alapja a megállapodás kötő személy által megjelölt jövedelem, de legalább a mindenkori minimálbér összege. (Például: 2015. évben a minimálbér összege havi 105 ezer forint, ezért a fent említett megállapodás kötése esetén legalább 105 000x34%= 35 700 forint lesz a havi járulékfizetési kötelezettség.)

  A megállapodást a kérdező is megkötheti és fizetheti azzal, hogy kedvezményezettnek az édesapját jelöli meg.

  A megkötött megállapodás alapján a járulékfizetést havonta, a tárgyhónapot követő 12. napjáig teljesíteni kell, a járulékfizetés elmulasztása a megállapodás megszüntetését vonja maga után.

  A kérdező levelében említett négy évi járulék egyösszegű befizetésére, megváltására nincs jogi lehetőség.

Forrás: adozona.hu