Czomba Sándor szerint folytatódtak a kedvező munkaerő-piaci tendenciák

400 ezer regisztrált munkanélküli

Folytatódtak a több mint egy éve látszó, kedvező munkaerő-piaci tendenciák Magyarországon, a foglalkoztatottak létszáma tartósan 4 millió felett, a munkanélkülieké pedig 400 ezer alatt van - kommentálta Czomba Sándor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett, február-áprilisi adatait csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: a foglalkoztatotti létszám éves, több mint 73 ezres növekedésének jelentős része, 60 ezer új munkahely a versenyszférából kerül ki. Ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatás gyakorlatilag szinten maradt, míg 10-13 ezerrel nőtt az egy éven belüli vendégmunkások száma.

    Elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a szálláshelyszolgáltatás, valamint a vendéglátás, és a mezőgazdaság területén jöttek létre új versenyszférás munkahelyek - ismertette.

    Czomba Sándor szólt arról is, hogy közmunka nélkül is csaknem 4 milliós a versenyszférás és a közmunka nélküli közszférás foglalkoztatottság. Hozzáfűzte: a tavalyi azonos időszakhoz hasonlóan idén február-áprilisban is 170 ezer körül volt a közfoglalkoztatotti létszám.

    Elmondta: a nők foglalkoztatottsága jelentősen javult, és relatíve jó a fiatalok munkanélküliségi mutatója is, amiben megmutatkozik a korábbi kormányzati intézkedések - Első munkahely garancia program, vállalkozóvá válás támogatása - hatása. A 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája még mindig relatíve magas, 19 százalék körül van, de kedvező a csökkenő tendencia - tette hozzá Czomba Sándor.

    Az európai adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország a 7-8 százalék körüli munkanélküliségi rátájával Svédországgal, Finnországgal, Belgiummal, Hollandiával van "egy súlycsoportban", ugyanakkor a foglalkoztatási rátában még van behoznivaló. Az államtitkár szerint a kedvező tendenciák folytatódása esetén, vagyis ha nő a gazdaság, és ezzel párhuzamosan a versenyszférás foglalkoztatás is bővül, reális esély van arra, hogy Magyarország a foglalkoztatásban is felzárkózzon az erős középmezőnybe.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében szintén hangsúlyozta, hogy a magyar munkanélküliségi arány továbbra is jóval az uniós átlag alatt van.

    Kiemelték azt is, hogy ismét csúcson van a nők foglalkoztatása: rátájuk a február-áprilisi időszakban érte el először az 57 százalékot a munkaerő-piaci felmérés kezdete, 1992 óta. Mind a foglalkoztatottak számának növekedése (a nőknél 38,2 ezer, a férfiaknál 33,7 ezer), mind a munkanélküliek számának csökkenése (a nőknél 15,2 ezer, a férfiaknál 3,4 ezer) nagyobb volt náluk, mint a férfiaknál - hívta fel a figyelmet az NGM.

    A tárca hangsúlyozta, hogy mostanra 450 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint öt éve. A foglalkoztatottak számának folyamatos növekedésében nagy szerepe van „a közelmúlt kiváló makroadatainak”, a Munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.