Megmagyarázták a béremelkedés okát Külgazdasági és Külügyminisztériumnál

Külszolgálat, a tudás, a kemény munka és az eredmények

 A külszolgálat, a tudás, a kemény munka és az eredmények dobták meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium bérköltségeit az elmúlt években – tudta meg a vs.hu.

   Szijjártó Péter miniszter eredetileg egy képviselői kérdésre hozta nyilvánosságra, miként alakultak a létszámok és a bérek a tárca háttérintézményeinél és cégeinél. Miután ez csak egy-egy táblázatban tartalmazta a hat érintett szervezet adatait, ezért abból kiszámoltuk a bérnövekményeket.
 
  Az derült ki, hogy a magyar kultúra külföldi megjelenítésében segédkező Balassi Intézet és a Nemzeti Befektetési Ügynökség munkatársai különösen jól járhattak Navracsics Tibor és Szijjártó Péter minisztersége alatt, mert az egy főre jutó átlagos személyi juttatás csaknem megkétszereződött.
 
  A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban azzal a kommentárral kereste meg a VS.hu-t, hogy a jobbikos Vona Gábor kérdése nem volt egyértelmű. A válasz mindenesetre azokat a juttatásokat összegezte, amelyek a külföldi munkavégzés során megillető kifizetéseket is tartalmazzák.
 
  Így a jogszabályban meghatározott devizaellátmány összegét, valamint azokat a honoráriumokat is hozzáadták, amelyek a Balassi Intézet magyarországi és külföldi intézményhálózata által világszerte szervezett kulturális programokhoz kapcsolódnak. A minisztérium közlése szerint így az egy főre jutó átlagos bérköltség tavaly csak 3,2 millió forint volt, nem pedig 16,2 millió, ahogy az a képviselőnek megküldött táblázatból kitűnt.
 
  A Nemzeti Befektetési Ügynökség esetében pedig a minisztérium azzal érvel, hogy a kormány azért hozta azt létre, hogy felkutassa és segítse a Magyarországon befektetni szándékozó cégeket. A szervezet tavaly 1,66 milliárd eurót (500 milliárd forintot) meghaladó értékben 60 új befektetési projektet indított el. Az ügynökség tevékenységének köszönhetően, 11 ezer új munkahely jön létre Magyarországon – emlékeztetett a szaktárca.
 
  A minisztérium úgy fogalmazott, hogy a sikeres befektetésösztönző tevékenységéhez „szükséges volt az állomány professzionális, több nyelven tárgyalási szinten beszélő szakemberekkel való növelése”. Ezen kollégák bérezésében törvényi kereteken belül történt az illetmények megállapítása – közölte a külgazdasági tárca. Így a minisztérium azzal nem is szállt vitába, hogy az ügynökségnél tavaly átlagosan bruttó 9,2 millió forint személyi jellegű kiadással járt egy-egy munkatárs foglalkoztatása.
 
Forrás: vs.hu