Navracsics Tibor szerint a külföldön dolgozó nem veszett el a hazája számára

Visszacsábítank a fiatalokat

Az Európai Unió alapvető érdeke az egységes munkaerőpiac, akkor is, ha ez sérti a tagállamok érzékenységét - mondta az InfoRádiónak Navracsics Tibor EU-biztos. Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár szerint hasznos a külföldi tapasztalatszerzés, de segíteni kell a fiatalok magyarországi elhelyezkedését.
 
   Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az InfoRádiónak arról beszélt, hogy fontos tudatosítani: attól, hogy valaki külföldön dolgozik, az nem jelenti azt, hogy elveszett a hazája számára.

  „Az Európai Uniónak alapvető az az érdeke, hogy az egységes munkaerőpiac megvalósuljon, ilyen szempontból a bizottság számára indifferens kérdés, hogy az éppen valamelyik városban dolgozó munkavállaló milyen állampolgárságú. A tendencia azt mutatja, hogy azon országok, amelyek nagy munkaerő-kibocsátók - a déli országok, például Portugália, Spanyolország - meg tudják azt valósítani, hogy valaki külföldön dolgozik, de megőrzi a kötődését is az anyaországhoz, adott esetben vissza is megy aztán” - fogalmazott a biztos.

  Navracsics Tibor hozzátette: az Erasmus plusz és előd-programjai az Európai Unió legsikeresebb vállalkozásai ezen a téren, mivel lehetőséget kínálnak a fiataloknak a külföldi tanulásra, tapasztalat-szerzésre anélkül, hogy másutt egzisztenciát kellene építeniük.

 Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár szerint hasznos a külföldi tapasztalatszerzés, de ösztönözni kell a fiatalokat arra, hogy hosszú távon Magyarországon képzeljék el az életüket.

 „A gyermekvállalás pillanata, illetve amikor az első gyermek elkezd írni-olvasni tanulni, az egy olyan helyzet, amikor sokan hozzák meg azt a döntést, hogy mégiscsak vissza szeretnének térni Magyarországra” - mondta az államtitkár.

  Novák Katalin hozzátette: a kormány feladata, hogy segítse a fiatalok magyarországi elhelyezkedését.