Ki kell egészíteni az SZJA-ról szóló törvényt a magán-nyugdíjpénztári változások miatt.

Átléptetnék a maradókat is

A Költségvetési Bizottság napokban benyújtott módosító javaslata szerint ki kell egészíteni az SZJA-ról szóló törvényt a magán-nyugdíjpénztári változások miatt. Eszerint szerepeltetni kell a törvényben, hogy a magánnyugdíjpénztárból átlépő tagok számára a tagi kifizetések adómentessé válnak, és ha az így visszajáró összeget önkéntes pénztárba viszik át, még annak 20%-áig adó-visszatérítést is igényelhetnek – írja a Portfolio.

  A módosító javaslatban megfogalmazott adómentesség és adó-visszatérítési lehetőség nem új keletű, a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény a 2011-es és 2012-es visszalépőknek is hasonló kedvezményeket biztosított. A javaslat újdonsága inkább abban rejlik, hogy ezelőtt a törvény az említett két időponton kívül csak akkor engedte a magán-nyugdíjpénztári tag átlépését a TB-rendszerbe, ha a magánnyugdíjpénztár felszámolás vagy végelszámolás alá került.

  A módosító javaslat indoklása szerint az adómentességről és adókedvezményről szóló passzusokat azért kell beépíteni az SZJA-ról szóló törvénybe, mivel 2015. január 1-től a magánpénztári tagok időbeli megkötés nélkül, bármikor átléphetnek a TB-rendszerbe.

  A visszalépők kedvezménye egyrészt tehát abból áll, hogy
  • a tagi kifizetés felvétele esetén az így kapott összeg gyakorlatilag adómentes lesz,
  • amennyiben pedig ÖNYP-be utalja át az összeget, úgy az adómentesség mellett a kifizetett összeg 20%-ának megfelelő, de maximum 300 ezer forint összegig adó-visszatérítést is igényelhetnek.

  A legfrissebb adatok szerint jelenleg mind a négy fennmaradt magánnyugdíjpénztár tagdíjbefizetők aránya eléri a 70%-os célszintet.

Forrás: Portfolio