Czomba: itthon kellene tartani a fiatalokat

Nyolcszázan jelentkeztek a „Gyere haza fiatal!” elnevezésű programra

Több, mint nyolcszázan jelentkeztek már a külföldön élő magyarok hazacsábítását célzó „Gyere haza fiatal!” elnevezésű programra. Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az ATV Startban elmondta, jelenleg több, mint hétszáz olyan munkahely van, ahol kifejezetten a külföldről hazatért fiataloknak szeretnének munkát biztosítani.
 
 Czomba ugyanakkor elismerte, a program elsősorban egy támasz azoknak, akik szeretnének hazajönni, ám önmagában nem oldja meg a problémát, mert mint mondta, ha eredményeket akarunk elérni, akkor itthon kellene tartani a fiatalokat. A gond egyébként nem az, hogy kimennek külföldre, akkor van gond, ha a kimenetelt nem lehetőségként, hanem kényszerként élik meg – tette hozzá az államtitkár, aki szerint kétségtelen tény, hogy ma még sokan kényszerből hagyják el az országot.
 
  Mindenesetre Czomba szerint a fiatal munkavállalókat támogató kormányzati intézkedések eredménye, hogy az elmúlt három évben mintegy 10 százalékot csökkent a 15 és 24 év közöttiek munkanélküliségi rátája. Ezzel együtt a kitűzött céltól még mindig nagyon messze vagyunk, hiszen a fentiekhez képest a 15 és 64 év közöttiek vonatkozásában ez az adat 7-8 százalék, vagyis a fiatalok körében még mindig jóval magasabb a munkanélküliség aránya – mondta.
 
 Az államtitkár szerint egyébként miközben az elmúlt egy évben a közfoglalkoztatottak száma nem változott, addig az elsődleges munkaerőpiacon mintegy hatvanezerrel nőtt a munkahelyek száma. Ugyanakkor ahhoz, hogy valamelyest megnyugodhassunk, évente legalább 60-70 ezres növekményre lenne szükség a versenyszférában, vélekedett.
 
  Az államtitkár kitért a bevándorlás kérdésére is, szerinte Magyarországon a munkaerőhiányt elsősorban a határainkon belül kell megoldani, de a hiányszakmákban szívesen látjuk azokat a bevándorlókat is, akik a magyar munkaerőpiacon szeretnének dolgozni, illetve akik kulturális és beilleszkedési szempontból sem jelentenek problémát.

Forrás: atv.hu