Átverték a nyugdíj előtt álló tanárokat?

Több tízezer forintot kellene fizetniük

A legkésőbb 2023-ig nyugdíjba vonuló tanároknak elvileg nem kell részt venniük minősítési eljáráson, több ilyen pedagógust most mégis megbüntetnének, mert nem töltötték fel a portfóliójukat – írja az eduline.hu.
 
  A köznevelési törvény alapján nem kötelező részt venni a minősítési eljárásban azoknak, akik legkésőbb a 2022/23-as tanév végén mennek nyugdíjba, ám információink szerint több ilyen, nyugdíjkorhatár előtt lévő pedagógusnak is 70 ezer forintot kellene fizetnie, mert nem töltötte fel a portfólióját.
 
  A tanárok az Oktatási Hivataltól kaptak levelet, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Facebookon közzé is tett, azt ajánlva, hogy aki ilyen levelet kapott, keresse fel a PDSZ jogsegélyszolgálatát.
 
  A levél szerint a tanárok bekerültek a 2015-ös minősítési tervbe, ezért 2014. november 30-ig, de legkésőbb a hiánypótlás határidejéig, május 18-ig fel kellett volna tölteniük a minősítéshez szükséges e-portfóliót az erre szolgáló rendszerbe. Információink szerint volt olyan tanár, aki kíváncsiságból, hogy alkalmasnak minősítik-e az eljárásra, valóban regisztrált a rendszerben, de nem tudta, hogy ennek ilyen következményei lehetnek. Van olyan is, aki nem regisztrált, mégis kapott levelet.
 
  Ezt a fenti szabályt a pedagógusok nem tették meg, így a minősítési eljárás sikertelenségéről szóló tanúsítványt kapnak. Az OH levele szerint viszont legkorábban két év múlva megismételt minősítési eljárásban kell részt venniük, amelyért 70 050 forintot kell fizetni.

Forrás: eduline.hu