Az MNB szerint átlátható és igazságos a bérezés a jegybankban

Húszszázalékos bérnövekedés

Átlátható és igazságos a bérezés a jegybankban, az igazgatók jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak, az MNB elnöke és alelnökei pedig az egyik legkevesebbet kereső jegybanki vezetők európai viszonylatban - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MNB-ben dolgozók jövedelméről szóló cikkekre és pártreagálásokra válaszolva.
 

    A Demokratikus Koalíció szerdán bejelentette: amennyiben kormányra kerülnek, az állami tulajdonú vagy állami felügyelettel rendelkező cégeknél vissza fogják állítani a bérplafon intézményét. A kétmillió forintos bérplafon intézményét 2010-ben az Orbán-kormány vezette be, de két év múlva, amikor „minden pozíciót fideszes káderek töltöttek be”, eltörölték - mondta a párt szóvivője, aki szerint az MNB havi bérköltsége jelenleg több mint havi egymilliárd forint, két és félszer annyi, mint 2010-ben.
 
  Az MNB közölte: valótlan információk jelentek meg az MNB dolgozóinak bérezésével kapcsolatban egyes ellenzéki pártoktól és a hozzájuk kötödő sajtóban. A jegybank igazgatóinak jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak, míg az MNB elnökének, alelnökeinek és a monetáris tanács tagjainak jövedelme a bankszektorban szokásos, hasonló beosztásban adott átlagos jövedelmeknek a negyedét-ötödét teszik ki. Az MNB elnöke és alelnökei az egyik legkevesebbet kereső jegybanki vezetők európai viszonylatban.
   
 Az MNB az elmúlt két évben csökkentette a felsővezetői pozíciók számát, a korábbi igazságtalan bónuszrendszert pedig teljes mértékben megszüntette. Az új bérstruktúrában a mai áron számolva az MNB jelenlegi vezetésének keresete 4 százalékkal marad el a jegybank korábbi vezetésének 2009. évi keresetétől - írja közleményében a jegybank.
   
 A közlemény kitér arra is, hogy a jegybankelnök havi átlagos keresete 2009-ben meghaladta a 8 millió forintot, az alelnököké pedig az 5,6 millió forintot, ehhez képest a jelenlegi elnöki kereset (havi bruttó 2 377 360 forint) és az alelnöki keresetek (havi bruttó 1 664 150 forint és 1 901 890 forint) ennek a töredékét teszik ki.
  
  „Az MNB visszautasítja a megalapozatlan, pártpolitikai célú nyomásgyakorlást. A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank a törvényben foglalt feladatai végrehajtása során csak a jogszabályoknak van alárendelve, döntései meghozatalában független a kormánytól, egyúttal független a pénzpiaci lobbiktól és az ellenzéki pártoktól” - közölte a jegybank.
   
 Hozzáteszik, az MNB vezetőinek bérezése nyilvános, megtalálható a jegybank honlapján.