Cameron a munkavállalás előírásain szigorítana

Ne legyenek olyan vonzók az EU-n kívüli munkavállalók

A foglalkoztatást ösztönző előírások szigorításával igyekszik a brit kormány csökkenteni az Európai Unión kívülről érkező bevándorlók számát.

  David Cameron miniszterelnök szerdán a londoni alsóházban arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a kormány a brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független testületként tevékenykedő bevándorlási tanácsadó szervezettől (Migration Advisory Committee, MAC) kért állásfoglalást több olyan intézkedéstervezetről, amelyek célja az, hogy a munkaadók számára kevésbé legyen vonzó, illetve könnyű a nem EU-tagországokból érkező munkavállalók toborzása és alkalmazása. A szigorítási tervek között szerepel annak a minimális bérnek a felemelése, amelyet a munkaadónak igazolnia kell ahhoz, hogy az EU-n kívülről toborzott munkavállaló vízumot kaphasson.

  Emellett a brit kormány úgynevezett „szakképzési illetéket” is ki akar róni azokra a vállalatokra, amelyek nem EU-tagországokból érkező alkalmazottakat foglalkoztatnak. Az ebből befolyt összeget a brit fiatalok szakképzésének fejlesztésére fordítanák.

  Állásfoglalást kért a kormány arról a tervről is, amelynek alapján a jövőben csak olyan nem uniós külföldi állampolgár kaphatna munkavállalói vízumot, aki szakképesítése révén Nagy-Britanniában hiányszakmának számító területeken tud elhelyezkedni, illetve valamely speciális szakterület magasan képzett szakértője.

   Szerdai parlamenti felszólalásában Cameron kijelentette: a brit vállalatok számára eddig túlságosan könnyű volt a külföldi munkaerő toborzása, és ezért nem fordítottak időt és energiát a hazai munkaerő továbbképzésére