Scharle Ágota: a közmunkának nulla a hatása

Idén több mint 270 milliárdot költenek rá

A közmunkára költött kiadások folyamatosan nőnek, az megdöbbentő, hogy idén több mint 270 milliárdot költenek erre, ez több mint ötszöröse annak, amit a kétezres évek közepén fordítottak erre – ezt Scharle Ágota mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

   A Budapest Intézet vezető kutatója szerint azzal nincs baj, ha segély helyett vagy mellett van közmunkaprogram, de ennél sokkal hatékonyabb programok is vannak, amelyek sokkal hatékonyabbak abból a szempontból, hogy a munkanélküliek visszataláljanak a munkaerőpiacra.
 
  A szakember elmondta: a közmunkaprogram nem jelent megoldást. Hozzátette: ki vannak találva azok a programok, amelyeket csak működtetni kellene, de nincsenek eszköztáraik a munkaügyi kirendeltségeknek erre. Az nyilvánvaló, hogy a statisztikát jobban javítja a közmunka, mintha valakit képzésre küldenek - fogalmazott.
 
  Scharle Ágota kijelentette: a közmunkaprogram olyan, mint egy gyorsan ható fájdalomcsillapító, ami elmulasztja a fájdalmat egy kartörés esetén, de megoldást nem jelent. A Budapest Intézet vezető kutatója hangsúlyozta: a közmunkának legjobb esetben is nulla a hatása.

Forrás: atv.hu