A cégek idén nem fognak bővíteni

Manpower:

A gyártás és a vendéglátás keresi most a legtöbb új embert. A vállalatok 11 százaléka tervez bővítést a harmadik negyedévben, míg április–júniusban még 18 százalékuk jelezte ezt, továbbá 5 százalék gondolkodik elbocsátásban, míg 83 százalék nem tervez változást a dolgozók létszámában a harmadik negyedévben – áll a Manpower legfrissebb előrejelzésében, melyről a Metropol is beszámolt.

  Az előrejelzés szerint a vizsgált kilencből hét ágazatban terveznek bővítést a következő három hónapban a munkaadók, a legerősebb felvételi kedvet a gyártás, a vendéglátóipar, valamint a közlekedés, raktározás, kommunikáció területéről jelezték, mindhárom szektorban plusz 13 százalék a mutató értéke. 

  A gyártó cégek között folyamatosan magas a munkaerő-felvételi kedv. Ennek oka lehet valós növekedés, szakemberhiány, másrészt a magas fluktuáció. Hatással lehet a termelékenységre is, ha sok alacsonyabban képzett munkaerőt vesz fel a cég, akik gyorsan továbbállnak, akár bruttó 10-20 ezer forinttal többért is.

  Éves összehasonlításban a legnagyobb mértékben, 14 százalékponttal az építőiparban és a közüzemi szolgáltatások (8 százalékkal) területén esett vissza a mutató értéke. A közüzemi cégek esetében látszik, hogy elkezdődött egy korábban nem feltétlen hatékonyan működő terület optimalizálása, ezek a változások a felvételi kedv csökkenésében is megjelennek. Látható az is, hogy az építőiparban az állami projekteken kívül nem nagyon van más beruházás.

  Nemzetközi összehasonlításban Magyarország Németországgal és a plusz 4 százalékon álló Csehországgal van egy szinten. A legmagasabb, plusz 42 százalékos értéket Tajvanon, a legalacsonyabbat, mínusz 4 százalékot Olaszországban mérték.    

Régiók szerint

  A legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúli munkaadók várják, ahol plusz 10 százalékon áll a mutató, míg a Dél-Dunántúlon plusz 9 százalék. Az Észak-Alföldön csökkenésre számítanak a válaszadók, itt mínusz 3 százalék az érték.

Forrás: Metropol