Soha nem volt ennyire alacsony a potenciális munkaerő-tartalékot jelentő létszám

Megvalósíthatatlan Orbánék terve?

 A legfrissebb adatok alapján még soha nem volt ennyire alacsony a potenciális munkaerő-tartalékot jelentő létszám hazánkban – olvasható az mfor.hu oldalán.

  Az idei első negyedévben Magyarországon a 15-74 éves korosztályban 169,9 ezer olyan ember volt az inaktívak között, aki bár képes lenne dolgozni a jövőben, valamilyen okból kifolyólag nem áll rendelkezésre - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. Ez részleteiben azt jelenti, hogy
  • 162,2 ezren rendelkezésre álltak, de nem kerestek munkát,
  • 7700-an pedig keresnek munkát, de aktuálisan nem állnak rendelkezésre.
  Melletük igaz, van még 92 ezer olyan személy is, aki alulfoglalkoztatottnak számít, ám ők a foglalkoztatottak statisztikáját már gyarapítják, így a számok javítása tekintetében nem „vehetők figyelembe”.
 
  Velük együtt így a teljes potenciális munkaerő-tartalék Magyarországon 261,9 ezer volt az első negyedévben, ami 19 ezerrel kevesebb a tavaly év véginél és 25 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél.
 


  Esetünkben azonban a cikkünk elején 169,9 ezres létszám az igazán érdekes, hiszen ennyire kevesen még sosem voltak Magyarországon - legalábbis mióta ilyen statisztika a rendelkezésünkre áll (2012 eleje). A munkaerő-tartalék csökkenése alapvetően két ok miatt történhet:
  • vagy az aktívak közé kerültek át munkavállalási szándékuk miatt,
  • vagy - elhalálozásból kifolyólag is - kikerültek a 15-74 éves korcsoportból.
·         Mindenesetre ha ez utóbbi szempontot nem vesszük figyelembe, akkor ezt a 169,9 ezer főt teljes egészében a munkanélküliekhez „átsorolva” 517,5 ezer embert kapunk. Ők azok, akiket elméletben jelenleg biztosan lehetne foglalkoztatni Magyarországon. Ám ez vajmi kevés lesz ahhoz, hogy a kormány maradéktalanul elérje az 5 millió adófizetőre vonatkozó célját.
·         2015 első negyedév végén ugyanis 4,1 millió foglalkoztatott volt Magyarországon a vizsgált korcsoportban, és még ha azt is feltételezzük, hogy 0 számú munkanélküli és potenciális munkaerő-tartalék lenne hazánkban, még az is nagyon kevés lenne. Ebben az amúgy valóságtól teljesen elrugaszkodott esetben is a foglalkoztatottak száma 4,61 millió fő lenne.
·         Vagyis úgy tűnik, hogy a munkaerőpiacon jelenleg nincs annyi mozgósítható ember, akikkel elérhető lenne az 5 millió adófizető állampolgár. Igaz, arról nincsenek pontos információink, hogy a potenciális tartalékon felüli 2,75 millió inaktív milyen okból kifolyólag nem óhajt dolgozni. Ebből fakadóan akár még köztük is lehet mozgósítható tartalék.
·         Mindezek mellett azonban a 3 százalékos vagy annál kisebb munkanélküliségre vonatkozó célok már-már játszi könnyedséggel teljesíthetőek lehetnek a kormány részéről. Erre azonban a következő cikkünkben térünk ki részletesen.
 
Forrás: mfor.hu