Hogyan küldheti külföldre egy cég a dolgozóit?

Lehetőségek, elvárások

A Profession.hu utánajárt, milyen külföldi munkavállalási lehetőségeket nyújtanak a vállalatok és melyek az elvárások.

  A munkaadók a legtehetségesebb jelöltek megtalálásának érdekében több alkalommal is megemlíthetik a külföldi tapasztalatszerzési lehetőséget. A jelöltek egy része számára ez igen nagy vonzerőt jelent, a külföldi munkatapasztalat ugyanis több szempontból is előnyös:
- bizonyítja, hogy idegennyelvi környezetben is megállják a helyüket
- rugalmasságról, nyitottságról és tanulni vágyásról árulkodik
- garanciát jelent a használható, aktív nyelvtudásra
 
  A fenti előnyökön kívül a jelöltek egy-egy új kultúra megismerése és inspirációszerzés miatt is vágynak a külföldi kiküldetésre. A kérdés az, hogy vállalati szinten milyen formában biztosítható ez és egyáltalán mit értünk az alatt, hogy „külföldi tréning és karrierlehetőség”?
 
  Két nemzetközi hátterű nagyvállalatnál érdeklődtünk arról, milyen lehetőségeket biztosítanak a külföldi munkavégzésre.
 
  Mochlár Orsolya, a Robert Bosch Kft. HR osztályvezetője elmondta: „Általánosan kettő év eredményes munkaviszony után van lehetőség a külföldi leányvállalatainknál hosszabb vagy rövidebb ideig pozíciót betölteni. Az 1-6 hónapos kiküldetésekre való nyitottság több pozíció esetében, de minimálisan 2-3 hónap - akár több részletben való eltöltése - a minimum elvárásunk a munkavállaló felé, ha a céghez jelentkezik.”
 
   A Boschnál nyújtott külföldi munkavállalási lehetőségeket alapvetően 4 típusba sorolják.
 
  Az üzleti út általában0-3 hónap időtartamú, és rövidebb betanulás esetén javasolt. Ilyen jellegű utakra utaznak ki azok a kollégák is, akik nemzetközi projektekben dolgoznak, egyeztetések, megbeszélések céljából.
 
  A 3-24 hónap időtartamú külföldi jelenléteta Robert Bosch Kft. munkatársai vehetik igénybe, és csak Németországban, ugyanis itt van telephelyi bejegyzése a vállalatnak. A többi telephely illetve más ország esetében az adózási szabályok miatt maximum 6 hónap lehet a tartózkodás. Ezeket a hosszabb időtartamú projekt feladatok esetén, illetve betanulásnál alkalmazzuk.
 
  A 6-24 hónap időtartamú külföldi tartózkodásesetében a magyar kolléga bekerül a fogadó telephely létszámába, ez hosszabb távú projektek esetében használatos.
 
 Az 1-től 4 évig terjedő hosszú távú kiküldetés esetében egyrészt fejlesztési jellegű, ilyenkor a kollégával komoly tervei vannak a cégnek, például a magasabb pozíció eléréséhez is hosszabb külföldi tapasztalat szükséges. Másrészt a kolléga érdekében is történhet kiküldetés, ilyenkor ő kéri, esetleg egy másik telephely hívja meg egy feladattal kapcsolatban.
 
  Az SAP Hungary Kft. esetében szintén van lehetőség külföldi munkavállalásra, méghozzá a cégcsoport összes leányvállalatánál.
 
  Arató Márk, az SAP Hungary Kft. kommunikációs vezetője elmondta: a tapasztalatok szerint a cég által nyújtott külföldi utak nagyon motiváló erejűek a kollégák számára. Többféle, hosszútávú lehetőség adott, ilyen például a belső portálon meghirdetett állásajánlatok, de a leggyakoribb és legnépszerűbb az úgynevezett „Fellowship program”. Ez utóbbi lényege, hogy 3-6 hónapnyi időre, egy másik országban végez el a munkatárs egy kiszemelt projektet, melynek ráadásul nem is kell feltétlenül az eddig ellátott munkaterületen lennie.
 
  Emellett arra is volt már példa, hogy valaki Új-Zélandra utazott el több hónapra magánügyben, és az ottani leányvállalathoz járt be dolgozni, onnan végezte el a magyarországi munkáját. Arató Márk kiemelte: az SAP-nál nincs blokkolóra, és nem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét az irodában; az elvégzett teljesítmény számít.
 
  Kérdés tehát, hogy milyen pozícióra adja be a jelentkezését az, aki mindenképpen szeretné kipróbálni magát külföldön?
 
  Arató Márk elmondta:„Néhány területnél, mint az emelt szintű ügyféltámogatásnál a munkakör része, hogy a hivatás rövidebb-hosszabb időre külföldre szólíthatja a kollégát, akár egy másik kontinensre. Már az egyes pozíciók meghirdetésénél feltüntetjük, hogy a munkaidő hány százaléka történik várhatóan majd külföldön. Jellemzően az országokon átívelő, menedzseri típusú állásoknál jelentkezik a nagyobb arányú utazások száma.”

Forrás: Profession.hu