Közmunkások Szakszervezete: Pintér javaslata újabb merénylet a magyar munkavállalók ellen

Nyílt levél az országgyűlési képviselőhöz

Nyílt levélben fordult minden országgyűlési képviselőhöz a Közmunkások Szakszervezete, amelyben a kormány közmunkával kapcsolatos terveit kifogásolják – tudta meg az ATV.

 Mint arról beszámoltunk, Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az intézkedést azért akarják bevezetni, hogy
- ne lehessen „trükközni” a közfoglalkoztatással és
- hogy minél több embert visszajuttassanak a munkaerőpiacra.
 
 A javaslat lényege: a polgármesterek az adott településen közmunkát végzőket „kiközvetíthetik” a munkaerőpiacra; továbbá nem kaphatna közmunkát, akinek a munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg vagy maga mondott fel munkahelyén.
 
  A Közmunkások Szakszervezete szerint „ha a Pintér-javaslatot elfogadják, (…) mint régen a rabszolgapiacon, úgy fogják adni-venni a közmunkásokat”, és mivel a tervezet szerint az állam pénzbeli támogatást nyújt a települési polgármestereknek a közvetítéshez, szerintük „a kormány fejpénzt fog fizetni a közmunkás kereskedelem bonyolítónak, azaz azoknak a polgármestereknek, akiknek nemrég durván lenyomta a járandóságát”.
 
  „Egy olyan országban, ahol ezt meg merik tenni közmunkás magyar állampolgárokkal, ott egy munkavállalónak, keményen dolgozó kisembernek sem lesz előbb vagy utóbb semmi joga” – írja nyílt levelében a szakszervezet, hozzátéve: „A mostani lépéssel ugyanakkor nem csak a közmunkásokat nyomják le még mélyebbre. Teljes mezőgazdasági térségekben, az olcsó közmunkások átirányítása leveri, megfelezi, azaz jóval létminimum alá löki a napszámos béreket. Birtok nélküli falusi emberek tömegeitől vesz el, havi két-háromezer nettó munkabért az állam.” Úgy látják: „Ez a szabályozás beláthatatlan folyamatokat indít el a magyar vidéken.” A Közmunkások Szakszervezete ezért arra kéri az Országgyűlés minden képviselőjét, hogy ne támogassák Pintér Sándor javaslatát.

Forrás: atv.hu