Szűkítené a közmunkából kizárhatók körét a kabinet

A járási munkaügyi szervezetekre bíznák az állásvesztés okainak ellenőrzését

 Életszerűbbé tenné a közfoglalkoztatásról szóló törvény parlament előtt lévő módosító javaslatát Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és szakképzésért felelős államtitkára két másik fideszes képviselővel közösen tegnap beterjesztett előterjesztésében – írja a Napi Gazdaság.

  Az eredeti verzió szerint kizárták volna a közmunkából azokat, akik a felajánlott idénymunkát visszautasítják, illetve a közös megegyezéssel távozókat, és a munkáltató azonnali felmondásával állásukat vesztőket. Bár azonnali felmondást mindkét fél kezdeményezhet, ha a munkáltató teszi – többnyire súlyos kötelezettségszegés miatt nyúlnak e lehetőséghez a cégek –, csak alapos indoklás mellett viheti végbe. A mostani indítvány a közös megegyezést kivenné a tervezetből, és a járási munkaügyi szervezetekre bízná az állásvesztés okainak ellenőrzését.
 
 Az egyszerűsített foglalkoztatással munkaerőt kereső vállalkozások a jövőben május és november elseje között munkaerőigényüket a tervezett foglalkoztatás helyének megfelelő település polgármesterénél is bejelenthetik. Czomba javaslata törölné a tervezetből azokat a részeket, amelyek a polgármesterek munkaerő-közvetői szerepét írnák elő. Vagyis a polgármestereknek nem kellene az általuk alkalmasnak gondolt helyi álláskeresők listáját megadni a munkaadónak, és javaslatot tenni róluk a járási foglalkoztatási szervnek, illetve jelenteni, ha az érintettek nem fogadták el az idénymunka lehetőségét. Az államtitkár javaslata kivenné a módosító javaslatból azt a részt is, amely előírná a járási munkaügyi hivatalnak, hogy folyamatosan tájékoztassa a polgármestereket a településeiken állást keresőkről.
 
  A módosító lehetővé tenné emellett, hogy az egyszerűsített foglalkoztatást tervezők minden év novemberéig bejelentsék, hogy a következő év májusától novemberig hol, munkakörönként hány embert és milyen ütemezéssel alkalmaznának.

Forrás: Napi Gazdaság