Megbukott a vasárnapi boltzár

A nyári főszezonban se lehetnek vasárnap nyitva a boltok a Balatonnál

Nem ad felmentést a nyári főszezonban sem a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban a gazdasági tárca - derült ki Varga Mihály gazdasági miniszternek a Balatoni Szövetség küldött leveléből. Természetesen ez a szigor érvényes a többi kiemelt üdülőhelyre és a világörökségi területekre is. A szakemberek rossz és felesleges törvények tartják a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabályt, és úgy vélik: ezt nem toldozni-foltozni kellene, hanem visszavonni! – írja a Népszava.

 Viharos gyorsasággal alakulnak át a hazai nyaralók vásárlási szokásai - erről Balassa Balázs, Szigliget polgármestere számolt be a Népszavának. A Balatoni Szövetség elnöke egyáltalán nem örül annak, hogy sok mindenben igaza lett abból, amit bő egy hónappal ezelőtt a vasárnapi zárva tartás hatásairól jósolt. Azóta több kánikulai hétvége tapasztalataival lettek gazdagabbak a balatoni régió településeinek kereskedői, a nyaralói egyaránt dühösek.
 
  Az országos trendekhez hasonlóan a nyaralók jelentős része a szuper- és hipermarketekben bevásárol a hétvégére, attól tartva, hogy például vasárnap nem lesz hol beszerezni a hiányzó élelmiszereket - említette Balassa Balázs. Becslések szerint egyébként a Balaton parti településeken a boltok alig 2 százaléka tart nyitva vasárnap. Nem sokkal térhet el ettől a többi üdülőhely ellátottsága sem.
 
  A szövetség elnöke hangsúlyozta, a vasár- és ünnepnapi felmentés a szakmai végzettség kötelezettsége alól a tulajdonos és segítő családtagjai számára - amellyel ezen az hét végén élhettek először a vasárnap is nyitva tartó vállalkozások -, csak kevés kereskedőnek jelent segítséget. Az igazi gond az, hogy a hét utolsó napján nem foglalkoztathatnak alkalmazottat az üzletben. Sok kereskedőnek két-három boltja, illetve a törvényben megengedett legföljebb 200 négyzetméter alapterületű üzlete van. A kisvállalkozók többségének nincs annyi egyenesági, közeli rokona, hogy vasárnap kinyithasson.
 
   Más forrásból úgy tudjuk, hogy a vasárnap is nyitva tartók - kihasználva kivételezettségüket - a napi élelmiszereket kizárólag ezen a napon drágábban adják, például Balatonfüreden a máskor 250 forintba kerülő 2,8 százalékos tej literjéért 320 forintot kérnek. Ami korábban elképzelhetetlen volt, a hét utolsó napján üresek a húsos pultok, és már szombat délután hiába keresnek a vevők primőrárukat, mert elfogyott.
 
   A Balatoni Szövetség azt kérte a gazdasági tárcától, legalább a főszezon ideje alatt dolgozhassanak a boltokban alkalmazottak is. Varga Mihály válaszában közölte, sem ezekkel a településekkel, sem a térségekkel nem kívánnak kivételt tenni. Marad a tilalom. Majd ősszel megvizsgálják a nyár tapasztalatait, s esetleg akkor visszatér a kormányzat a kérdésre.
 
  Nem vagyok derűlátó, attól tartok, hogy jó néhányan, akiknek alkalmazottaik vannak, ősszel-télen nem tudják majd foglalkoztatni őket, mert a főszezonban nem termelődött annyi árbevétel, amennyiből ki tudnák fizetnia bérköltségeket - említette Balassa Balázs. Közismert tény ugyanis, hogy a Balatonon egész évben nyitva tartó kisboltok többsége a szezonon kívül jó ha nullszaldós, inkább veszteséges és a nyári forgalomból tartják fenn magukat.
 
  A Balatonnál vasárnap a néhány nyitva tartó kisboltnál hosszú sorok alakultak ki. Ráadásul a vásárlók, ha nincs a közelben nyitva élelmiszerbolt, kénytelenek a strandok büféiben, vagy az éttermekben étkezni, ami ezeknek a vállalkozóknak kedvező, de számos család nem engedheti meg magának, hogy a korábban megszokott költségek kétszeresét költsék ebédre, vacsorára. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint ez a megállapítás nem csak a Balatonra, hanem a többi üdülőhelyre is érvényes. A zsúfoltság és a gyengébb ellátottság egyértelműen csökkenti az idegenforgalmi központok vonzerejét - fejtette ki véleményét lapunknak a szakember. A szakmai végzettség alóli felmentésről hozott rendelet is a kormányzati kapkodást bizonyítja, egy koncepciótlan rossz törvényt igyekeznek valahogy használhatóvá tenni.
 
   A kereskedelem időszakos „szakmátlanításával” leértékeli a kormány ezt az ágazatot, amelyben 500 ezren dolgoznak és így megalázzák ezeket az embereket - figyelmeztetett a VOSZ főtitkára. Dávid Ferenc szerint a megoldást egy népszavazás jelentheti, ami ha nem is lesz eredményes, de legalább 1,5-2 millió polgár kifejezi azt a szándékát, hogy töröljék el a vasárnapi zárva tartást, mert az megbukott, s azt a politika nem hagyhatja figyelmen kívül. Ha pedig a gazdaság bármilyen okból megroppan, a kormány kénytelen lesz feloldani a vasárnapi boltzárat.
 
  Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára ugyancsak a Népszavának elmondta: a tényekhez hozzátartozik, az is, hogy a kereskedők és alkalmazottaik is megosztottak a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. A vásárlók zöme viszont egyértelműen ellenzi a hét utolsó napján az üzletek kötelező bezárását. A szakember óvott az elhamarkodott következtetésektől, ma még nem lehet pontosan felmérni sem a törvénynek a forgalomra, illetve a foglalkoztatásra kifejtett hatását. Az azonban már megfigyelhető, hogy a részmunkaidős munkavállalók száma csökkent a kiskereskedelemben.
 
   Az OKSZ főtitkára megjegyezte: a kisboltokban nem csak szakmai végzettségre, de orvosi alkalmassági igazolásra is szükség van. Az egészségügyi igazolással pedig nem csak az alkalmazottaknak, de a pult mögött álló tulajdonosnak és segítő családtagjainak is rendelkeznie kell, vasárnap is, amikor szakmai jártasságról az új rendelet értelmében már nem kell papír. Ugyanakkor Vámos György is megerősítette, hogy a kiemelt üdülőterületeken sorok kígyóznak a kisboltok előtt, de hozzáfűzte, szombatonként a szuper- és hipermarketek is zsúfoltak. Az is tagadhatatlan tény ugyanakkor, hogy vannak kisüzletek amelyek jól járnak a vasárnapi zárva tartással, mert növekszik a forgalmuk. A kormánynak az a várakozása, hogy a nagyobb üzletek forgalma a kicsikhez kerül, nem jön be - vélte Vámos György.

Forrás: Népszava