Tényleg több ezer embert elküldtek a vasárnapi boltzár miatt

Nagyon magasak a túlóraszámok is

Hiába próbálta szépíteni a helyzetet a Nemzetgazdasági Minisztérium, az alaposan megnézett statisztika is azt mutatja, hogy a vasárnapi boltzár bevezetése miatt áprilisig több mint kétezer embert bocsáthattak el a kiskereskedelemben.

  Kisebb purparlé kerekedett abból, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderült: a vasárnapi boltzár bevezetését követően több mint kétezer fővel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben, a túlórák pedig öt éve nem látott magasságokban járnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint szó sincs elbocsátásokról, az előző évhez érdemes viszonyítani a friss adatokat.
 
 A Portfolio megnézte közelebbről a kiskereskedelem létszámadatait és megállapította, hogy az első teljes hónap tapasztalatai alapján úgy tűnik, a vasárnapi boltbezárás tényleg meglátszik a kiskereskedelmi szektorban alkalmazottak létszámán.
 
 A portál egészen 2008-ig visszamenőleg megnézte az adatokat, és a szezonális hatásokat is kiszűrte az idősorból. Mind a nyers, mind a szezonálisan kiigazított adatok visszaesést jeleznek idén. Az eredeti létszámadatok azt mutatják, február és április között 2400 fővel csökkent a kiskereskedelemben alkalmazottak létszáma, és bár a szezonálisan kiigazított adatok alapján kisebb a visszaesés, az így is meghaladja a 2000 főt.
 
   A túlóraszámmal kapcsolatban is hasonló eredményre jutottak. A magas túlóraszám azt mutatja, hogy valóban van strukturálisan munkaerőigény a kiskereskedelemben, ugyanakkor ez nem párosult munkaerőfelvétellel – írja a portál.