Szükségállapot az egészségügyben

Július 1-jén virrasztásra hívják munkatársaikataz Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség tagjai

A politika érzéketlensége miatt már dühösek az egészségügyi tiltakozásokat szervező Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség tagjai, de nem adják fel: tegnap szegénykórházat nyitottak a nemzetgazdasági tárca előtti téren, társadalmi vitát kezdenek és július 1-jén virrasztásra hívják munkatársaikat, a betegeket és hozzátartozóikat – olvasható a Népszavában.

  - Aggódásunkat, de egyre inkább a haragunkat fejezzük ki akcióinkkal azokkal szemben, akik érzéketlenül szemlélik, amíg a magyar egészségügyi ellátórendszer teljesen működésképtelenné válik – emlékeztetett Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a szövetségnek a József nádor téren felállított szegénykórháza előtt tartott sajtótájékoztatóján arra, hogy a képviselők tüntetőleg távol maradtak a parlamenti vitanapról és nem javult az ágazat pozíciója a jövő évi költségvetésben.
 
  Sokáig voltunk csendesek, ha kell, sokáig leszünk hangosak – ígéri közösségi oldalán Sándor Mária, az egészségügyben dolgozók változást követelő tiltakozó akciósorozatának elindítója. A Péterfy Sándor utcai Kórház ápolónője tegnap is feketében volt az egyhetes demonstráció elindításán, a Népszavának pedig úgy nyilatkozott, hogy bármeddig kitart, kész újra utcára hívni az embereket, vagy csengővel az állami vezetők házához vonulni vasárnap délután, ha erre lesz szükség. Mint mondta, megdöbbenti, hogy a politika nem akar érdemi változást az egészségügyben, pedig naponta kap ő is és az akciószövetség szervezetei is üzeneteket, hogy ha nem lesz érdemi változás, még többen mennek el az országból.
 
  Adataik szerint naponta három orvos és két szakápoló távozik, a maradók pedig már nem tudják ellátni a folyton szaporodó feladatokat. A fekete pólós ápoló üzeni a politikusoknak, hogy „Magyarország mi vagyunk”: ápolók, orvosok, gazdaságisok, meg betegek és családtagok, akiket képviselve ülhetnek ott a parlamenti padsorokban, kormányhivatalokban. Az akciósorozat nemcsak az ágazatban dolgozók béreiről szól, sokkal inkább arról, hogy a körülmények javítása, a dolgozók megbecsülése és megtartása nélkül nem lehet normális ellátást biztosítani a magyar állampolgároknak és ezt akkor is tudomásul kell venniük, ha nekik VIP ellátás jár, ahol nem lehet érzékelni a baj nagyságát.
 
   Június 20-án volt az utolsó egyeztetés az egészségügyi államtitkársággal – tudtuk meg Kiss Lászlótól, ahol abban maradtak a szakmai szervezetek, köztestületek és szakszervezetek vezetői Zombor Gáborral, hogy akkor folytatják az ágazati tárgyalásokat, ha az eddig megvitatott kérdésekben kidolgozzák a jogszabályi változtatásokat és megvalósul a most is hatályban lévő szabályok betartásának ellenőrzése, mert már ezzel is javulást lehetne elérni. A FESZ elnöke azt gondolja, a demonstrációk nem rontják az államtitkár pozícióit a júliusra tervezett kormányzati tárgyalás előtt, sőt támogatják Zombor Gábort, hogy elérje célját és erősebb pozíciót harcoljon ki az ágazatnak. A szakszervezeti vezető ugyanis úgy látja, nem a minisztériumi megértéssel van baj, hanem a kormány többi tagja és a politikai pártok nem érzékelik a kérdés súlyát.
 
   Az első politikai áttörést talán a július 1-jén, a Semmelweis napon a Kossuth térre tervezett éjszakai virrasztás hozhatja, amikor egy nyilvános beszélgetésre ülhetnek le a parlamenti pártok egészségpolitikusai. A szervezésben segít az Eleven Emlékmű csoport, amelynek egyik aktivistája, Homoki Andrea a Népszavának úgy fogalmazott, erről a fontos témáról társadalmi párbeszédet kell indítani, ezért ajánlották fel a Szabadság téren már egy éve rendszeresen tartott beszélgetéseik tapasztalatait az akciócsoport tagjainak. Már ma este 6 órakor bárki bekapcsolódhat egy vitaindítóba a József nádor téren, ahol egészségüggyel foglalkozó szakemberek kezdenek el közösen gondolkodni az ágazat jövőjéről, de a következő napokban lesz munkajogi kerekasztal, vita a hálapénzről, és részletesen bemutatkoznak a mentősök, szakápolók, védőnők, háziorvosok, továbbá jövő kedden az is kiderül, miért áll a szervezők mellé Nagy Bandó András – sorolta lapunknak a programokat Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke.
 
   Jövő szerdán, az egészségügyi dolgozók ünnepnapján délután 2 órakor kezdődik a szegénykórháznál a nagyvizit, vagyis az országos demonstráció, ahová Kiss László elmondása szerint bejelentkeztek a szociális ágazat, a foglalkoztatás egészségügy dolgozói és a pedagógusok is, hogy majd közösen menjenek át a Kossuth térre, ahol a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ünnepel. A FESZ elnöke emlékeztetett rá, hogy ők valamennyien a kamara tagjai és természetesnek fogadják el, hogy a köztestületnek nem feladata tiltakozó akciók szervezése, de az akciószövetség folytatja a harcot, mert „szükségállapot van” az egészségügyben.

Forrás: Népszava