Kihasználják a magyar munkavállalókat Ausztriában?

Nyáron megnő a panaszok száma

A szakszervezeti szövetség szerint már nem lehet egyedi esetekről beszélni; nyáron megnő a panaszok száma. Két fiatal idénymunkás segítségért fordult a szakszervezeti szövetség regionális irodájához. Panaszolták, hogy hónapok óta alulfizeti őket a növénytermesztéssel foglalkozó főnökük, aki zaklatja is őket. A biztonsági előírásoknak sem minden esetben tesz eleget a gazda -idézte a burgenlnad.orf.at.

Idénymunkásokat nem megfelelően regisztrálták és fizetették

 A 40 órás munkahét helyett 20 órára jelentették be őket. A gazda a túlóráért vagy egyáltalán nem fizetett, vagy nagyon keveset. Nem kaptak külön díjazást hétvégére, ünnepnapokra és a törvény szerint járó 13., 14. havi fizetést sem. A fóliasátorban a vihar után is tovább kellett dolgozni, munka közben nem szabadott beszélni - mondta az egyik magyar idénymunkás. Miközben már dolgoztak a fóliasátrakban, a növényeket permetezni is kellett. "Amikor a köhögés és kiütések miatt elmentünk az orvoshoz, szemrehányást kaptunk" - fejtette ki.

Szakszervezet: Nem egyedi esetek

  - Ezek nem elszigetelt esetek - mondta Oliver Krumpeck, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség regionális titkára. - Most a nyári idénymunkák idején halmozódnak fel a panaszok - különösen a külföldi munkavállalók részéről.

Agrárkamara: a zaklatást nem lehet eltűrni

  Ha nincs megállapodás a munkavállalók és a munkáltatók között, akkor a vitás esetekben a munkaügyi bíróság dönt. A nyilvánosságra kerülés bér- és szociális dömpinget eredményezhet. Az agrárkamara elnöke Franz Hautzinger Stefan nyilatkozata szerint, a zaklatásokat nem lehet eltűrni, Az agrárkamara ragaszkodik a megfelelő jogszabályi előírások betartáshoz.

Forrás: kisalfold.hu