Modernkori rabszolgaságról beszél a Közmunkás Szakszervezet elnöke

Költségvetési tényezővé vált a közfoglalkoztatás

A kormány által meghozott törvények érdemben nem segítenek a közfoglalkoztatásban dolgozók helyzetén – ezt Vécsi István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

 A Közmunkás Szakszervezet elnöke szerint költségvetési tényezővé vált a közfoglalkoztatás, már 270 milliárd forintot fordítanak rá, a politika tűzvonalába került ez a történet, a téma gumicsonttá vált, hogy erről beszéljenek az emberek és ne másról.
 
  A szakember elmondta: a napszámosok korábban napi 4-5000 forintért dolgoztak, a mostani javaslat viszont a létminimum összegének 85 százalékáról szól, ami 2600 forint naponta. Hozzátette: ezt a napi 2600 forintot az adófizetők fizetik, a vállalkozók, akinél az idénymunkát végzik, mindössze napi 500 forintot fizet az államnak, ez gyakorlatilag a modernkori rabszolgaság.
 
  Megint a szegény társadalmi rétegen húznak, a törvényjavaslat diszkriminatív és átgondolatlan - fogalmazott. Vecsi István kijelentette: az idényjellegű munkák ősszel kezdődnek zömmel, ha egy közmunkás bármilyen okból nem tud elmenni, három hónapon keresztül semmilyen ellátást nem kap. A KSZ elnöke hangsúlyozta: az is igazságtalan, hogy a polgármesterek mondják meg, kik, hová menjenek és ezért még külön bért is kapnak a településvezetők.

Forrás: ATV

Az NGM Sajtó és Kommunikációs Titkárság kérésére a cikket az alábbi mondatokkal egészítjük ki:

A közfoglalkoztatott jogviszonyát az eddigi legfeljebb 90 nap helyett 120 napra szüneteltetni lehet, hogy erre az időre kiközvetíthető legyen idényjellegű foglalkoztatásra.Amennyiben ez megtörténik, az idényjellegű foglalkoztatás keretében a bérét nem a költségvetés, nem az adófizetők, hanem a munkáltató – adott esetben a mezőgazdasági vállalkozó – fizeti. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében fizetendő legkisebb bér napi összege nem a létminimumhoz van kötve, hanem a minimálbér egy napi összegének 85%-a. Ez nem napi 2.600, hanem napi 4.106 Ft, amely bruttó összeg egyben nettó is, hiszen nem terheli szja-, vagy járulék levonás. Ebből következően az idény jellegű foglalkoztatás keretében havi 20-22 nappal számolva legalább 82.120 – 90.320 Ft-ot kereshet az érintett, ami lényegesen több a havi nettó 51.847 Ft  közfoglalkoztatási bérnél. Megjegyezzük, hogy a munkáltató természetesen a törvényben meghatározottnál magasabb bért is fizethet az idényjellegű foglalkoztatás keretében.