A volt elnököt, Gaskót rágalmazás miatt jelentette fel Bárány

Megvizsgálják a VDSZSZ szolidaritás korábbi gazdálkodását

Megvizsgálják a VDSZSZ szolidaritás korábbi gazdálkodását, a szakszervezet eddigi vezetője nem válaszolt az alelnök kérdéseire – írja a Magyar Hírlap.

Az ügyészséghez fordult a VDSZSZ Szolidaritás elnöki jogköreit ideiglenesen betöltő Bárány Balázs, mert „érthetetlen” dokumentumokat talált a szakszervezet korábbi – azaz Gaskó István elnöksége alatti – gazdálkodásával kapcsolatban. Emellett rágalmazásért feljelentette Gaskó Istvánt.
 
Amint arról már beszámoltunk, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás a májusi tisztújító kongresszusán nem választotta újra Gaskó Istvánt, aki korábban huszonöt évig töltötte be az elnöki posztot.
 
    A július 9-i, megismételt választásig az elnöki jogköröket a szakszervezet érdekvédelmi alelnöke, Bárány Balázs Péter tölti be. Gaskó István lapunknak a küldöttgyűlés után azt mondta, szerinte nem volt tisztességes, ami történt, mivel sem a kongresszuson, sem korábban nem jelezték neki, hogy elégedetlenek a munkájával, és ellenjelöltet sem állítottak, így meglepte, hogy csak 37 százaléknyi szavazatot kapott.

   Gaskó István közölte, elemzi a helyzetet, mert még nem tudja, mi játszódott le pontosan, érzékeltette viszont, hogy az alelnöknek szerepe lehet a dologban.

   Nemrég a Hirado.hu-nak már úgy nyilatkozott, az elmúlt másfél hónap tapasztalatai azt mutatják a számára, hogy „rasszista, antiszemita, a Jobbikhoz köthető személyek szervezkedtek ellene”. Bár bizonyítani nem tudja, de erős a gyanú, hogy a puccsot elkövetők között volt az alelnök és az új elnökjelölt, Halasi Zoltán is – jelentette ki Gaskó.

 Bárány Balázs agyrémnek és etikátlannak nevezte ezeket az állításokat, beszélt a tagdíjakkal kapcsolatos ellentétekről, és megjegyezte, a tagok unták már az elnök hatalmi gőgjét, urizálását és despotizmusát is.

  Ezek után – amint most kiderült – az alelnök az ügyészséghez fordult, hogy vizsgálja meg a szakszervezet gazdálkodását, illetve a VDSZSZ Szolidaritás és a Liga Szakszervezetek, valamint különböző alapítványok között fennálló kapcsolatokat.

„Miután átvettem az elnöki feladatokat, igyekeztem áttekinteni a szakszervezet anyagi helyzetét, és azzal szembesültem, hogy sok minden érthetetlen a számomra – mondta tegnap a Magyar Hírlapnak Bárány Balázs. – Szeretném majd úgy átadni a stafétát, hogy az új elnöknek már ne legyenek ilyen problémái.” Az alelnök hozzátette, a szövevényes ügyeket firtató kérdéseire Gaskó „csak a gúny hangján reagál, semmiféle magyarázattal nem szolgál”. A hatósági vizsgálat megindítását kérő levélhez Bárány mellékletként csatolta a kérdéseket felvető dokumentumokat is.

  Emellett Bárány rágalmazásért büntető feljelentést is tett Gaskó István ellen a szakszervezet nevében a VDSZSZ Szolidaritást, illetve Halasi Zoltán elnökjelöltet becsmérlő kijelentései miatt.
 
Forrás: Magyar Hírlap