Módosítják a Munka törvénykönyvét?

Kordás Lászó: Ezt a csatát is meg fogjuk vívni

 Jogi úton támadja a Magyar Szakszervezetek Szövetsége a munka törvénykönyve munkavállalókat sújtó rendelkezéseit. Egyik sikeres perük nyomán az Országgyűlés már kénytelen volt módosítani az egyik paragrafust. A jogszabály felülvizsgálatára a vagyonvédelmi érdekvédők szerint is szükség lenne, mert az hozzájárul az ágazatban tapasztalható nagyarányú feketemunkához – írja az mno.hu.

  Több mint két éve lépett életbe az új munka törvénykönyve, amelynek egyes paragrafusait azonban a szakszervezetek azóta is vitatják. Azt mondják: mivel a kormány azóta sem volt hajlandó érdemben módosítani a jogszabályon, megpróbálják bírósági úton megváltoztatni azt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arra emlékeztet: az ő beadványuk nyomán ítélte jogtalannak a bíróság azt az előírást is, hogy a betegszabadságon töltött idővel arányosan csökkenthető a dolgozók éves rendes szabadsága. A nyertes per után a parlament január elsejétől módosította a törvényt, a szakszervezet azonban most kártalanítást követel azoknak, akik a régi szabály miatt rosszul jártak. „Ez nem egy munkaügyi per lesz, hanem egy kártérítési per, és ettől precedensértékű. Bár Magyarországon nincs precedensjog, de mégiscsak egy olyan pert indítottunk a magyar állam ellen, aminek a következményeként akár több tízezer ilyen eset is lehet ebben az ügyben. Ezt a csatát is meg fogjuk vívni” – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.
 
   A vagyonőrök is módosítanák a munka törvénykönyvét, szerintük ugyanis az előírások is elősegítik a munkaügyi visszaéléseket. Az ágazati szakszervezet elnöke azt mondja: a 70-80 ezer munkavállaló harmada úgy dolgozik az őket alkalmazó 4-5 ezer cégnél, hogy nincsenek rendben a papírjaik. Ez az alvállalkozói rendszer szerinte egyértelműen az adóelkerülés érdekében épült ki, miközben ténylegesen alig 50-60 cég jelenti a hazai vagyonvédelmet. „Bejelentünk jobbik esetben 8 órára, de 240, 300, 350 órát kell dolgozni egy hónapban, és erre szintén lehetőséget ad a munka törvénykönyve, ami a mi ágazatunkat különösen sújtja, a munka törvénykönyvnek a készenléti munkakörre vonatkozó előírásai sújtják különösen az ágazatot és a munkaidőkeret alkalmazása” – fogalmazott Tarsoly Antal, a Vagyonvédelmi Munkavállalók Országos Szakszervezetének elnöke.

  A munka törvénykönyvét legalább 250 helyen módosítanák a szakszervezetek, a kormányzattal való megegyezés híján, egyelőre peres úton támadják meg a jogszabály egyes paragrafusait.

Forrás: mno.hu