Diákmunkát vállalhatnak a passzív félévesek

NAV:

Az aktív jogviszonyú hallgatókhoz hasonlóan vállalhatnak munkát a passzív félévesek. A diákok iskolaszövetkezeti munkavállalásának, és a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatásának elősegítéséről szóló 2015. évi LXXIV. törvény nyomán a tanulmányaikat szüneteltető tanulók, hallgatók is kedvező feltételek mellett vállalhatnak munkát az iskolaszövetkezeteken keresztül - hívta fel a figyelmet a NAV.

  2015. június 20-tól az úgynevezett passzív jogviszonnyal rendelkező 25 év alatti diákok a nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagokkal azonos feltételek mellett végezhetnek munkát az iskolaszövetkezetben. Azok a 25 év alatti tanulók, hallgatók, akik tanulmányaikat szüneteltetik, az iskolaszövetkezetnél fennálló tagi jogviszonyukra tekintettel nem minősülnek biztosítottnak, az iskolaszövetkezeti munkavállalással összefüggésben járulékokat nem kell fizetniük.
 
  A kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adó vonatkozásában nem eredményez adófizetési kötelezettséget az iskolaszövetkezetnek a nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagjával – ideértve a 25. életév betöltéséig a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartamát is – fennálló jogviszony.
 
  Felhívjuk a diákok figyelmét, hogy az iskolaszövetkezetet tagjaként végzett munka vonatkozásában a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségükre vonatkozó szabályok nem változtak. Az iskolaszövetkezet tagja részére kifizetett összeg munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, amely után a tanulónak 16 % személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége áll fenn, amelyet az iskolaszövetkezet köteles levonni, bevallani, és megfizetni az adóhatóság felé - zárul a NAV közleménye.
 
Forrás: munkajog.hu