Mindenki számol a rendőrségen

A szolgálati szigorítások miatt sokan fel vannak háborodva

Nagy a várakozás a rendvédelmiseknél, miután szerdától a hatályba lépő új szolgálati törvény értelmében magasabb lehet a fizetésük. Ezzel együtt nagy az információhiány, a szolgálati szigorítások miatt pedig sokan fel vannak háborodva – írja a HVG.

  Nyolcvanezer-százezer forinttal többet vihetnek haza augusztustól a rendőrtisztek, míg a járőrök, tiszthelyettesek negyvenezer-ötvenezer forinttal több fizetésre számíthatnak – mondták el rendőrök a hvg.hu-nak. Azt, hogy ki pontosan mennyivel több fizetést könyvelhet majd el, akkor derül ki, ha júliusban kézhez veszik az új parancsukat.
 
  Kollektív illetményfejlesztés a rendvédelmiseknél, valamint a katonáknál utoljára 2002-ben volt, így nem csoda, hogy a megkérdezettek úgy várják a béremelést, mint amit már rég megszolgáltak. A jövedelmük emelkedésével nagyjából 80 ezer ember számolhat: 2014-ben a rendőrségnél közel 37 ezren, a katasztrófavédelemnél 11 ezren, a büntetés-végrehajtásban hétezren, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál ötezerötszázan, az Országgyűlési Őrségnél háromszázhetvenen dolgoztak. Ehhez jön még a TEK-nél és a védelmi szolgálatoknál dolgozó nagyjából kétezer, valamint a honvédség kötelékében szolgálatot teljesítő 18 ezer hivatásos katona bérfejlesztése.
 
  A július elsejével hatályba lépő jogszabály 15 és 30 százalékos fizetésemelést biztosít az állomány tagjainak, az előbbi a vezetők béremelésének a mértéke, az utóbbi pedig azoké a tiszthelyetteseké és tiszteké, akik alapfeladatot ellátó beosztásokban dolgoznak, például járőrök. 2019-ig a katonák és a rendőrök további évi 5-5 százalékos illetményemelésben részesülnek. Üröm az örömben az, hogy azok esetében, akiknek az új besorolás révén 30 százaléknál nagyobb illetményemelés járna, azok a 30 százalékon felüli részhez az eredeti tervek szerint 2016. január elsejével jutottak volna hozzá – ezt az időpontot kitolták 2019. január 1-jére.
 
Szolgálatban tilos a mobil
 
  A főtitkár szerint a garantált fizetésnövekedést mindenki üdvözli, de igazságtalannak tartják, hogy a kiemelt szerveknél – a Terrorelhárítási Központnál, a Készenléti Rendőrségnél és a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál – dolgozók a nagyobb szorzó révén magasabb fizetésben részesülnek a többiekhez képest, így a kapitányságok kisrendőreinek a bére is jóval kevesebb lesz az elitegységek egyenruhásainak fizetéséhez képest. Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára nem ért egyet azokkal a szigorításokkal sem, amelyek főleg a kisrendőröknek az életét fogja megkeseríteni, például, hogy a szolgálatban nem lehet náluk mobiltelefon, bankkártya és tízezer forintnál több készpénz. „Ez nem előrevivő dolog, ráadásul, előfordul, hogy egy korrupt rendőr épp a telefonjának lehallgatásával buktatható le.”
 
  Azzal már egy évtizede megpróbálkoztak egyes parancsnokok, hogy a szolgálatban letiltsák a mobiltelefon-használatot. Akkoriban az ombudsmanhoz is fordult az egyik érdekképviselet, aki megállapította, hogy ez a döntés indokolatlanul korlátozza az érintettek tulajdonjoghoz, családi kapcsolatokhoz és önrendelkezéshez való jogát. Ennek ellenére 2011 óta érvényben volt egy belügyminiszteri (BM) rendelet, amely előírta, hogy csak céges mobilt tarthatnak maguknál a határrendészeti, közlekedésrendészeti, közrendvédelmi, illetve a személy- és objektumvédelmi feladatok ellátásával foglalkozó személyek.
 
Korrupt és fegyelmezetlen az állomány?
 
  Hogy erről most egy külön rendelet készült, a hvg.hu-nak a belügyi tárca részéről a szolgálati fegyelem biztosításával, illetve a korrupció megelőzésével indokolták. A rendelet értelmében „a hivatásos állomány tagjának a szolgálatba lépéskor nyilatkoznia kell arról, hogy milyen tiltott eszközök találhatóak nála.” Emellett az egyenruhásnak a ruhazsebeket ki kell ürítenie, továbbá a mobilját, a készpénzt és a bankkártyát értékmegőrző szekrényekben kell elzárnia. Ha ilyen nincs, akkor ki kell jelölni valakit, aki megőrzi az értékeket.
 
  „Értékmegőrző szekrények híján az egyenruhások a kapitányságokon a saját szekrényükben tárolják majd az értékeiket” – hozta fel a hvg.hu-nak egy volt parancsnok. Pongó Géza egyébként ezzel kapcsolatban a TV2 Mokka című műsorában június 22-én azt nyilatkozta, hogy megoldás lehet az is, hogy a rendőröknek egy erre kijelölt személynél kell leadniuk a pénzt és a mobilt, amit a szolgálat után kaphatnak vissza. Azonban mindezt adminisztrálni kell, így ez sok macerával járhat. Persze, azt a BM is aláhúzta, hogy a főnök engedélyezheti beosztottja számára, hogy nála legyen a készülék szolgálat közben.
 
Külföldi utak
 
  A hivatásosoknak emellett a külföldi utakhoz is engedélyt kell kérni, ami sokak szerint a múltba vezet vissza. „Amennyiben a parancsnok meggondolja magát, és valami fontos szolgálati indokra hivatkozva nem engedélyezi azt, mi lesz, mondjuk, a nyaralásra befizetett pénzzel? Kitől és hogyan kapja vissza azt a rendőr? „ – kérdezte egy középvezető, aki szerint ilyen dolgokból is adódhatnak majd érdekes helyzetek.
 
  Ugyanígy még a kormányzati tervekkel egyetértő érdekvédők szerint is számos konfliktus adódhat abból, hogy szolgálati érdekre hivatkozva a rendőröket gyakorlatilag korlátlanul áthelyezhetik máshová. Ez, illetve az, hogy alacsonyabb beosztás esetén a rendfokozat is lefelé változik, meglátásuk szerint nincs összhangban az életpályamodellel, aminek legfőbb célja a tervszerű előmenetel biztosítása lenne.

Forrás: HVG