Gaskó István a viták ellenére újra indul

Karaktergyilkosság

Semmi alapja nincs a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) korábbi gazdálkodásával kapcsolatos kritikáknak, amelyek célja a karaktergyilkosság az érdekképviselet jövő csütörtökre tervezett tisztújítása előtt. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás volt elnöke azután, hogy kiderült: az ügyészséghez fordult az ideiglenesen elnöki jogköröket gyakorló Bárány Balázs alelnök a szervezet korábbi gazdálkodása miatt.

  Az ellentétek május elején kerültek felszínre, az akkori tisztújításon ugyanis nem választották újjá Gaskó Istvánt, aki előtte csaknem huszonöt éven át vezette a VDSZSZ-t. Bár egyedüli induló volt, a voksoknak csak 37 százalékát kapta meg. Gaskó István a lapunknak adott május végi interjúban arról beszélt, hogy szerinte szervezett akció, puccs történt, de ezt nem tudja bizonyítani, viszont az elmúlt négy évről szóló beszámolót a küldöttek hozzászólás nélkül, egyhangúlag elfogadták, csakúgy, mint a 2014-es költségvetési beszámolót.
 
  Bárány Balázs alelnök a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: „egyensúlyzavarok” voltak a gazdálkodásban, amire nem látott magyarázatot. Mivel pedig aggályosnak tartotta a folyamatokat, ügyészségi fellépést kért, hiszen a vádhatóság ellenőrzi a különböző társadalmi szervezeteket. – Ezek után az ügyészség dolga eldönteni, hogy a bejelentést miként értékeli – mondta. Szerinte szükség volna a Munka Világa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Liga Akadémia Alapítvány, valamint a VDSZSZ és a Liga Szakszervezetek közötti gazdasági kapcsolatok feltárására. Arra a felvetésre, hogy alelnökként volt-e rálátása a folyamatokra, azt mondta: ő érdekvédelmi alelnök volt, a napi ügyekkel foglalkozott, a gazdasági döntések nem hozzá tartoztak. – Pistában megbíztam, kétség sem merült fel bennem, hogy itt bármi történik, ami a mostani fellépéshez vezet – fogalmazott Bárány Balázs.
 
  Gaskó István viszont arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy a gazdálkodással kapcsolatos beszámolókat mindig minden testület – például a számvizsgáló bizottság, a küldöttgyűlés, továbbá az elnökség –, így Bárány Balázs is jóváhagyta. Kiemelte, hogy a május 7-i küldöttgyűlés is szinte egyhangúlag fogadta el a gazdálkodással kapcsolatos beszámolót. A jövő csütörtöki VDSZSZ-tisztújításon indul az elnökségért Gaskó István, kihívója pedig az a Halasi Zoltán lesz, aki mellé – legalábbis a volt elnök állítása szerint – Bárány Balázs is odaállt.

Forrás: mno.hu