Elégedetten nézik a káoszt a magyar egészségügyben

Színesnek ígérkezik a mai Semmelweis Nap

Igen színesnek ígérkezik a mai Semmelweis Nap. Az egészségügyi szervezetek között lesz, amelyik már győzelmet ünnepel, lesz, amely még fokozni készül az ágazatmentő pressziót, és akad olyan, amelyik elégedetten hátradőlve szemléli az összekuszált frontvonalakat – írja a Népszabadság.
 
 Az egészen biztos, hogy kicsit mindenki haragszik valakire. A leglátványosabban és legkitartóbban demonstrálók, az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség úgy ítélte meg: a fekete pólós mozgalom, a petícióik és az egyhetes sátorkórházas demonstráció sem volt elég erőteljes figyelmeztetés, amely elérte volna a döntéshozók ingerküszöbét.

  A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Kiss László lapunknak azt mondta, újabb nyomásgyakorlásként felszólítják az egészségügyben dolgozókat, mondják fel az önkéntes túlmunkaszerződéseiket.

 E kontraktusok nélkül nem működtethető az ellátások ötöde. Az ágazatban ugyanis annyira kevesen vannak, hogy az elrendelhető túlmunkát további önkéntes vállalásokkal egészítik a munkaadók. Az akciószövetség a Semmelweis napon egyúttal elbontja a József Nádor téri szükségkórház-sátrát, de előtte még újabb két órás utcai demonstrációra hívják a szimpatizánsaikat. Este nyolc órára vonulnak a Kossuth térre, hogy egész éjjel ott virrasszanak.
 
 A parlament előtti tér este nyolcig ugyanis foglalt, a legnagyobb egészségügyi érdekvédő szervezet, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tartja ott ünnepi nagygyűlését. Ők viszont – egy korábbi közösségi portálon zajló vita miatt – külön testületi határozatban határolódtak el attól, hogy az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetséggel közösen demonstráljanak. A rendőrség azt kérte, hogy csak egymás rendezvényét nem zavarva, külön mehetnek a térre.
 
  A kusza viszonyokat tovább bonyolítja, hogy az MSZ EDDSZ, mint reprezentatív szakszervezet a saját honlapján felhívást tett közzé, amelyben okafogyottnak minősíti a demonstrációt.
 
  Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke által jegyzett írás szerint a MESZK 12 pontja teljesült, hiszen megkezdődtek az egyeztetések a kormányzattal az ágazati kollektív szerződésről.
 
  A Népszabadságnak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke azt mondta: bár az ő 12 pontos követelésük egyes pontjai mintha teljesülnének, de a legfontosabbakkal továbbra is adós a kormány. Ezért ünnepi nagygyűléssel jeleznék, továbbra sem látszik, hogy a bérproblémák érdemben megoldódnának. A már említett tárgyaláson pedig semmi olyan határozott ígéret, vagy egyéb konkrétum nem hangzott el, amely – szerinte – okafogyottá tenné rendezvényüket.
 
  Egy másik jele az érdekvédők körüli feszültségeknek, hogy míg a MESZK elnöke a térre várja az államtitkárt, hogy speciális csomagot adhassanak oda neki, addig
 
  Zombor Gábor egy nappal a demonstráció előtt egy háttérbeszélgetésen újságíróknak azt mondta, miután őt nem hívták, nem lesz ott az ágazati demonstrációkon.
 
  A MESZK elnöke ezzel szemben úgy tudja: hívták. A történet nem egyszerű, mert ők előbb az ágazati minisztert kérték, hogy menjen közéjük, aki viszont jelezte: delegálta kérésüket az államtitkárnak, majd később kiderült Zombor is továbbadta a meghívót az egyik főosztályvezetőjének. Tehát csomag átadása nem marad el, csak a főosztályvezető viheti majd magával – mondta.

Forrás: Népszabadság