Ultimátum: tömegek hagyhatják el az egészségügyet

Szeptember 30-áig helyezik letétbe felmondólevelüket a kamaránál

Szeptember 30-áig helyezik letétbe felmondólevelüket a kamaránál - jelentették be az egészségügyi dolgozók Kossuth téri demonstrációján. Ezrek csatlakozhatnak a felhíváshoz – írja a hir24.hu.

 A Parlament előtt tüntető egészségügyi dolgozók úgy látják, a jövő évi költségvetésben semmi nem biztosítja helyzetük rendezését. Ezért ultimátumot adtak a kormánynak: ha nem tesz semmit, szeptember 30-án tömeges felmondás várható. Ennek alátámasztására pedig felhívást intéztek az egészségügyisekhez, hogy helyezzék letétbe felmondásukat az orvosi kamaránál. Egyelőre nem tudni, hányan csatlakoznak majd.
 
 A Kossuth téren egyébként néhány ezer ember gyűlt össze, a helyszínen tartózkodó kollégánk szerint mintegy háromezer tüntető ácsorog a tér árnyékos részein. Folyamatosak a szónoklatok: „Hajrá magyarok, hajrá magyar egészségügyi szakdolgozók!”.
 
 Mindenki érintett! – áll a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felhívásában, amely egészségügyi dolgozókat, beteget, gyógyultat, hozzátartozót, egyszóval mindenkit vár a budapesti figyelemfelhívó demonstrációra. A résztvevők 14 órától gyülekeztek a Jászai Mari téren, majd a József nádor térre, végül a Parlament elé. Itt éjszakai virrasztásra, fórumozásra készülnek egész reggelig.
 
 „Köszöntöm azokat, akik egykor ápoltak és most is ápolnak, azokat, akik lelki és anyagi kényszerből lettek és maradtak a magyar egészségügy robotosai, hogyne mondjam, rabszolgái! Köszöntöm azokat az orvosokat, akik lehet, csak kalandvágyból és mazochizmusból, de itthon maradtak!” – áll Nagy Bandó András köszöntőjében.
 
  Az egészségügy hajótörötteinek nevezte őket, „akik Európa elhagyatott, gyógyíthatatlan és elsüllyedés előtt álló szigetén dekkolnak, hogy megmutassák: kitartanak, mert egyre-másra szaporodnak a keményen végzett napi munkában lerokkanó, a megélhetésért küzdő, és abba belebetegedő kisemberek”.

Forrás: hir24.hu