A KSH visszautasította a MASzSz véleményét a létminimum-mutató megszüntetéséről

Politikai okok?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) visszautasította a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) múlt heti állítását, amely szerint politikai okok álltak a létminimum számítás megszüntetése mögött.

     A KSH csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a MASzSz véleményével szemben nem a szegénység tényének elkendőzése vagy a politikai érdekek kiszolgálása miatt szüntetik meg a mutató számítását, „éppen ellenkezőleg”. Az idén ősszel ugyanis új módszertannal és új formában publikált mutatók felhasználásával kívánnak pontosabb képet adni a magyar társadalom rétegeiről, ezen belül a szegénységtől leginkább érintett és fenyegetett csoportokról.  

    A KSH közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a létminimum-számítás módszertana felülvizsgálatának folyamatába a szakszervezeti szövetséget is bevonták és hozzátették, hogy a MASzSz is egyetértett az említett mutató felülvizsgálatának szükségességével.

    A létminimum számítás átalakításának szükségességéről a KSH közleményben úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi mutató a létminimum puszta fenntartása helyett egy olyan társadalmilag elfogadható életszínvonal szintet jelent, ami napi 2400 kalóriás élelmiszerfogyasztásból kiindulva figyelembe veszi a művelődési, szórakozási, oktatási költségeket is. Épp ezért - tették hozzá - elfedi a társadalomban meglevő szegénységet, emiatt alkalmatlan a nehéz körülmények között élők helyzetének bemutatására.