Olcsóbb lett a mezőgazdasági munkások foglalkoztatása

Adókedvezmény

A mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár júliustól az adókedvezmény – írja az mfor.hu.

  Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2015. évi LXI. törvény nyomán 2015. július 1-jétől további kedvezménnyel bővül a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókedvezmények igénybevételének lehetősége, olvasható a NAV korábban kiadott tájékoztatójában.
 
  A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti munkavállalók esetében a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból kedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezmény mértéke a munkavállalót az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér 14,5 százaléka. A jogszabály ugyanakkor felső határt is megállapít, legfeljebb 100 ezer forint után érvényesíthető.
 
  A kedvezménnyel érintett munkavállaló részmunkaidős foglalkoztatása esetén a munkáltató által igénybe vehető kedvezmény összegét a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkenteni kell. Az adóhatóság figyelmeztet ugyanakkor: ha a kifizető a munkavállalót az adómegállapítási időszak egy részében nem vagy nem kizárólag mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatta, a munkaviszony alapján ezen adómegállapítási időszakra vonatkozóan kedvezményt nem érvényesíthet!
Azon hónapok tekintetében, amelyben a munkavállaló a 25. és 55. életévét betölti, a kedvezmény ugyancsak nem vehető igénybe, tekintettel arra, hogy a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti munkavállalók után más jogcímen járó kedvezmény ekkor még, illetve már érvényesíthető.

  Pozitív változás a korábbiakhoz képest, hogy a mezőgazdaságban dolgozókat eddig évi 120 napig foglalkoztathatták idénymunka jelleggel kedvezményesen, az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Az jogszabályok változásának köszönhetően ugyanakkor az év minden napjára lehet munkája.

  A kedvezmény a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről szóló, 2012. január 1-jén hatályos KSH közlemény (FEOR-08)
  • 6. főcsoport 61. csoportjába tartozó foglalkozás (ilyen különösen a szántóföldinövény-termesztő, a bionövény-termesztő, a zöldségtermesztő, a szőlő-, gyümölcstermesztő, a dísznövény virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő, a gyógynövénytermesztő, a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és –tenyésztő, a baromfitartó és –tenyésztő, a méhész, a kisállattartó és –tenyésztő),
  • a 7. főcsoport 7333 számú foglalkozásából a mezőgazdasági gép (motor) karbantartója, javítója, és
  • a 8. főcsoport 8421 számú foglalkozás szerinti mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője
munkakörben foglalkoztatott után érvényesíthető.

Forrás: mfor.hu