Hány munkahely kell, hogy magyar céggé váljon egy multi?

Ipari reneszánsz

Ipari reneszánsz előtt áll Közép-Európa, képes lesz az európai átlagnál magasabb GDP-növekedést produkálni, de mindehhez még mélyebb integrációra, a határok szinte teljes eltüntetésére van szükség – mondja a General Electric közép-európai vezérigazgatója, Peter Stracar az Alapblognak adott interjúban. Szerinte megérdemelné jó néhány Magyarországon ténykedő multi, hogy igazi magyar cégként könyveljék el őket, hiszen a magyar költségvetésnek adóznak, rendkívüli mértékben hozzájárulnak Magyarország gazdasági növekedéséhez – írja a Privtbankár.

  Peter Stracar a Zentai Péternekadott interjúban elmondja, hogy a GE munkavállalóinál kizárólag a tehetség, az alkalmasság és a teljesítmény számít. Mi úgy mondjuk: nálunk meritokrácia érvényesül. Vagyis érdemi alapon veszünk fel embereket, karriert befutni csak a teljesítmény mentén lehet.
 
Európa kinyílt
 
  A GE közép-európai helyzetét optimistán ítéli meg a vezérigazgató: 25 éve folyamatosan, egy szerves fejlődés mentén válik egész Európa, az elzártságból kikerült Közép-Európát is beleértve, egyre nyitottabbá. A kontinens országai és vállalatai technológiailag, pénzügyileg, a beszállítási láncaik komplexitása miatt lényegében összenőttek, egymásra vannak utalva, egymás nélkül életképtelenek. Az egyéneket tekintve: egy kreatív vállalkozó, befektető szabadon dönthet arról, hogy marad-e vagy távozik-e egy adott országból, adott piacról, amennyiben önmagára, terveire nézve jobbnak érzi a lehetőségeket máshol. A munkavállalók számára ugyancsak adott ez a szabadság, a mai ambiciózus, tehetséges, kreatív fiatalok túlnyomó többsége számára aztán végképp nyitott bármely uniós ország oktatási intézményrendszere vagy munkaerőpiacra.

  A befektetők növelik egy térség globális versenyképességét, javítják modernizálódásának ütemét és Közép-Európát újraintegrálták a világgazdaság fejlettebb részébe. 

Igen, maradunk

 A General Electric egyik legnagyobb magyar ipari munkaadó: 10 500 embert alkalmaz a GE négy ipari cége Magyarországon. A vezetők, a beosztottak 99,9 százaléka magyar állampolgár. A GE globális termelési láncának 10 százaléka itt, e térségben működik. Magyarországon a legnagyobb az ipari jelenlétünk 12 gyárral és 1500 milliárd forintos exporttal. Az esetleges kivonulási pletykákra reagálva Stracar egyértelmű választ ad: a válaszom tehát kézenfekvő: igen, maradunk.

 Visszatekintve az elmúlt 25 évre, nagyon helyesen döntöttünk annak idején, amikor Budapesten keresztül nyitottunk Közép-Európa felé. Mert noha a régió kicsi, azonban mégis óriási, főként termelési, de egyre inkább technológiafejlesztési potenciállal bír. A jövő kulcsa az oktatásban rejlik – teszi hozzá az interjúalany. A potenciális, az eddiginél sokkal dinamikusabb ipari központ funkcióvá válás az, amitől egyfajta, speciális branddé válhat Közép-Európa.

Bővítés várható
 
 A francia energetikai cég, az Alstom megvétele az, amire jelenleg koncentrálnak – mondta a GE vezére. Ha megkapjuk rá a zöld lámpát, akkor több ezer munkahellyel bővül a GE a régiónkban - tette hozzá.
 
  Stracar szerint az Energia Unió létrejötte Közép-Európának érdeke. A régió jövője a fenntartható, modern ipari termeléshez fog kötődni, ami minden térségbeli ország szívügye. És Közép-Európának gyenge az energiafelhasználási hatékonysága, az erőművek átlagos életkora öregebb, ezért kézenfekvő, hogy ez a régió át akarjon ugrani egy technológiai lépcsőt. Az Energia Unió többek között elengedhetetlenné teszi a nemzeti hálózatok összekötését. 

  Közép-Európa nem csak, hogy megmarad nyitottnak, hanem nyitottabbá válik, annál inkább, minthogy e térség az európai átlaghoz képest gyorsabb fejlődésben van. Ezért maradunk és bővülünk – Magyarországon és egész Közép- és Kelet-Európában – mondta Stracar.

Forrás: Privátbankár