Kevés eséllyel indul Gaskó

Tovább szorgalmazzák az ügyészségi vizsgálatot

Nem tervezik, hogy elhagynák a Liga Szakszervezeteket, viszont a továb­biak­ban nem kívánnak a konföderáció házipénztára lenni – közölte Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás Gaskó Istvánnal szemben induló elnökjelöltje. Bárány Balázs alelnök eközben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a szakszervezet korábbi gazdálkodásának ellenőrzését – részben – elutasító ügyészségi döntéssel kapcsolatban - írja a Magyar Hírlap.

  Míg Halasi Zoltán elnökjelölt kétezer-nyolcszáz tagi ajánlást kapott a holnapi, megismételt tisztújításra, a szakszervezetet huszonöt éve vezető Gaskó István mindössze kilencet – tájékoztatta lapunkat a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás elnöki jogköreit ideiglenesen betöltő Bárány Balázs Péter.
Amint azt megírtuk, a májusi küldöttgyűlésen Gaskó csupán 37 százaléknyi szavazatot kapott, ellenjelölt nem volt, ezért a választást meg kell ismételni. Időközben Bárány a szakszervezet gazdálkodásának átvizsgálása során „érthetetlen” dokumentumokat talált más szervezetekkel – így például a Ligával – folytatott, a VDSZSZ-nek szerinte jelentős anyagi károkat okozó pénzügyi manőverekről, s mivel kérdéseire a volt elnöktől nem kapott válaszokat, az ügyészséghez fordult. Emellett rágalmazásért feljelentette Gaskót, aki az ellene szervezkedőket „rasszista, antiszemita” személyekként jellemezte.

  A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya az érdekvédelmi alelnök által beadott kérelmet elutasította, azzal az indoklással, hogy a szakszervezetek működésének vizsgálatára nem terjed ki az ügyészi ellenőrzés hatálya. Tudatta viszont, hogy a Munka Világa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Liga Akadémia Alapítványra vonatkozóan a kérelmet elbírálásra, a büntetőjogi vonatkozásaiban történő állásfoglalásra más, az ügyben hatáskörrel rendelkező főügyészségi osztályok részéré továbbította. Gaskó István nyilatkozataiban azt hangoztatta, nincs alapja a szakszervezet korábbi gazdálkodásával kapcsolatos bírálatoknak, amelyek célja pusztán „karaktergyilkosság”. Arról is beszélt, hogy a gazdálkodással kapcsolatos beszámolókat mindig jóváhagyták az erre hivatott testületek, így a számvizsgáló bizottság, a küldöttgyűlés és az elnökség is.

  Bárány Balázs tegnap közölte: vitatja a Fővárosi Főügyészség álláspontját, ezért felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a legfőbb ügyészhez, mivel az anyagi veszteségeket mielőbb meg szeretné szüntetni, és elmaradhatatlannak tartja a felelősségre vonást is.

  „Nem változtatnánk szövetségi politikánkon, nem tervezzük, hogy elhagyjuk a Ligát, viszont nem kívánunk a továbbiakban a konföderáció házipénztára, hitelintézete lenni” – mondta Halasi Zoltán a Magyar Hírlapnak. A VDSZSZ Szolidaritás elnökjelöltje kijelentette, új utakra vezetné a szakszervezetet a tagokkal való kapcsolat terén is, mert a korábbi vezetést jellemző „despotizmus, gőg, arrogancia nem tartható”. Bővítenék az üdülési lehetőségeket, többet fordítanának a rendkívüli élethelyzetbe került tagok támogatására, erősítenék a területi szerveket, felkarolnák a helyi rendezvényeket. Fontosnak tartja új tagok beszervezését, a szakszervezet harciassága pedig nem csökken, sőt, sztrájkkészségüket ezután „nem korlátozhatják külső érdekek”.
 
Forrás: Magyar Hírlap