Danku Csaba: a jó tisztviselő hozzáértő, szakmája iránt elkötelezett és független

A szakképzett apparátus érvényesítheti Magyarország érdekeit az Európai Unióban

Az állam és a közigazgatás szempontjából a tisztviselőnek három elvárásnak kell megfelelnie: legyen hozzáértő, a szakmája iránt elkötelezett és független - mondta Danku Csaba, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott diplomaosztón csütörtökön Budapesten.

    Az NKE nemzetközi és európai tanulmányok karának (NETK) első alkalommal megrendezett diplomaosztóján a helyettes államtitkár kiemelte: az elmúlt évtizedek bizonyították, hogy a világpolitika folyamatosan változik, és jelenleg is olyan emberekre van szükség, akik értik a modern világ történéseit, azokra gyorsan, hatékonyan és szakszerűen reagálnak, és az egyetemen megszerzett ismereteik birtokában olyan döntéseket hoznak, amelyek Magyarország és a nemzet érdekét szolgálják.

    Danku Csaba kifejtette: az állam, a nemzet és a közjó érdekét szolgálja az a hivatás, amelyet a most végzett hallgatók választottak. A szakképzett apparátus érvényesítheti Magyarország érdekeit az Európai Unióban, a nemzetközi szervezetekben és az egész világon, valamint az ország versenyképességén is javíthat - mutatott rá.

    Hozzátette: az állam akkor lehet sikeres hosszú távon, ha átgondolt stratégia és jövőkép áll előtte, és e stratégia része az NKE.

    A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy jelentős változások történtek a nemzetközi  környezetben az elmúlt évben, úgy tűnik, vége a viszonylag nyugodt geopolitikai környezetnek. Nem egyszerű helyzetben kell tehát helytállniuk a most végzett hallgatóknak, de megfelelnek majd a kihívásoknak, ahogyan Magyarország is megfelelt a kihívásoknak az elmúlt években - mondta.

    Patyi András, az NKE rektora hangsúlyozta: a világ sosem volt egyszerű, de a mostani, posztmodern világ biztosan nagyon összetett, a megértéséhez állandó figyelem szükséges. A most végzett hallgatók meglátása szerint sokat tettek azért, hogy eligazodjanak a világban, és arra kérte őket, hogy e tudásukat ne csak saját maguk javára használják, hanem arra is, hogy a segítségükkel mások is eligazodjanak a posztmodern világ gyorsan változó viszonyai között.

    Elmondta, az NETK az egyetem legfiatalabb kara, amely szerves belső fejlesztés eredményeként jött létre. Az új kar létrejötte mutatja az NKE fejlődőképességét - értékelte.

    A rektor közölte: a csütörtöki nap főszereplői a most végzett hallgatók, és az oktatói gárda, amely hozzájárult ahhoz, hogy a hallgatók megszerezzék, megszilárdítsák azt a tudást, amely alapján az oklevelüket megkapták. Most e hallgatók és oktatók munkáját, érdemeit, közös küzdelmeit ünnepelik - mutatott rá.

    Tálas Péter, az NETK dékánja arról beszélt, hogy amikor a végzős hallgatók átveszik diplomájukat, az minden egyetem életében a legkiemelkedőbb pont. Ez a hallgatók elismerésének és a szakmájuk, hivatásuk iránti elkötelezettségüknek az ünnepe, egyúttal az egyetem vezetésének is ünnep, hiszen ők készítik fel a komoly tudással rendelkező szakembereket - mondta.

    Emlékeztetett: a mostani diplomaosztó azért is fontos, mert ez az első ilyen esemény, amióta a kar februárban létrejött, a most végzett hallgatók nem itt kezdték meg tanulmányaikat. A végzősök sikere miatt érzett büszkeséget és örömöt ezért a kar nem akarja kisajátítani, hanem megtiszteltetésnek tartja, hogy a közös munka eredményének számító diplomaosztót az alig féléves kar rendezheti - közölte.

    Hozzáfűzte: ez a kar az egyetem integrált működésében a leginkább elkötelezett és érdekelt, ugyanis ahol közös a munka, ott közös a munka öröme és sikere is.

    Idén először rendezett diplomaosztó ünnepséget az NETK. Az eseményen a február elsejétől működő kar mintegy 30 olyan alap- és mesterszakos hallgatója vehette át a végzettségét igazoló oklevelét, aki még az egyetem Nemzetközi Intézetében kezdte meg tanulmányait.