Munkahelyek uniós pénzből

Pályázatok

Van igény az elmaradt régiókban a beruházásokra, már több mint kétezer pályázati kérelem érkezett – írja a Magyar Hírlap.
 
  Hatalmas az érdeklődés a szabad vállalkozási zónákban lévő beruházásokhoz igényelhető európai uniós pályázati pénzekre. Azok a vállalkozók, akik az elmaradott régiókban végeznek beruházásokat nagyobb összegű támogatást kapnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel a keretösszeget megemelik.
 
  Több mint tízmilliárd forint értékű pályázati igény érkezett be az előzetes adatok szerint a szabad vállalkozási zónákban, lényegében a hátrányosabb helyzetű régiókban megvalósítható beruházások pályázati kiírásaira – közölte tegnap Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a fafeldolgozással foglalkozó Ruzsa Kft. uniós beruházásainak átadásán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban megjelent, a mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető kapacitásbővítési beruházásokra összesen húszmilliárd forintos pályázati összeg nyílt meg. Ezt a keretösszeget a nagy igények miatt további húszmilliárd forinttal megemelik annak érdekében, hogy ezekben a szabad vállalkozási zónákban, ahol a kormány a legfontosabbnak tartja a gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést, ott az ipar fejlesztéséhez elegendő pénz álljon rendelkezésre. Glattfelder Béla közölte: a kormány iparpolitikájának célja, hogy hazai erőforrásokat a lehető legnagyobb hozzáadott értékkel lehessen hasznosítani.

  Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára emlékeztetett, a kormány 2013-ban döntött a szabad vállalkozási zónák létrehozásáról. A döntés értelmében ezekre a zónákra külön pályázatokat írnak ki, amelyek az adott zóna specialitásait figyelembe véve nagyobb lehetőséget biztosítanak az ott működő vagy oda betelepülni szándékozó vállalkozások számára. A csütörtökön megnyílt pályázati pénzeket nem csak a feldolgozóiparban, de a szolgáltatásokban, megvalósuló fejlesztésekre is fel lehet használni. Ezekre a célokra 2011 és 2014 között több mint egymilliárd forint érkezett a régióba, ahol ötszáz új munkahely jött létre. Országszerte csaknem negyvenmilliárd forintból több mint huszonnégyezer új munkahely létesült, és több mint harmincezer már meglévő megtartásához is hozzájárultak ezek a munkahelyteremtő pályázatok.

  Az 1994-ben alapított, faiparral foglalkozó Ruzsa Kft. 2014-ben másfél milliárd forintos nettó árbevételt és több mint ötvenmillió forintos mérleg szerinti eredményt ért el.
 
Forrás: Magyar Hírlap