Nem vihetnek be ételt a Magyar Nemzeti Bank épületébe a dolgozók

Bezáratták a teakonyhákat

Bezáratta a teakonyhákat a jegybanki vezetés, ételt sem vihetnek be a Magyar Nemzeti Bank épületébe a dolgozók, és ezt ellenőrzik is. Közben a munkatársak utalványt kapnak, amit csak a jegybank által alapított cég üzemeltetésében levő büfékben vásárolhatnak le. Az MNB szerint indokolatlanná vált a teakonyhák fenntartása, és hamis látszatot kelt összekapcsolni a két dolgot – írja a HVG.

  Még a pár főt alkalmazó vállalkozások nagy részénél is van valamilyen közös helyiség, hűtővel, kávéfőzővel, általában mikrohullámú sütővel felszerelve, ahol a dolgozók elfogyaszthatják vagy tárolhatják az otthonról hozott ételt. Nem úgy a Magyar Nemzeti Banknál, ahol ezernél is jóval többen dolgoznak. Sokáig persze ott is volt, pár héttel ezelőtt azonban a jegybanki vezetés bezáratta a teakonyhákat, elvitette a mikrókat, kávéfőzőket, a hűtőkben is csak italt lehet tárolni, ételt nem – számoltak be a hvg.hu forrásai. "Indoklás nem volt, levélben értesítettek minket, hogy a konyhákat kiürítik, iroda, tárgyaló lesz helyettük" – mesélte egyik beszélgetőtársunk.
 
  De nemcsak nem praktikus többé ételt bevinni a jegybank mikrótól megfosztott irodáiba, hanem egyenesen tilos. A jegybanki alkalmazottak között nagy a felháborodás. Úgy tudjuk, voltak, akik csak azért is becsempésztek ennivalót, de a működési területről néhány embert arra utasítottak a feletteseik, hogy razziázzanak, nézzenek be a hűtőkbe, és akinek megtalálták az ételét, annak jelentsék a nevét. 
 
  A jegybank kérdésünkre elismerte a teakonyhák bezárását. A magyarázat így szól: „a munkavégzési helyek környezetében található további étkezési lehetőségeket is figyelembe véve indokolatlanná vált a jegybank épületében található nagyszámú, ételek melegítésére és fogyasztására szolgáló teakonyha fenntartása, ide értve a vezetői teakonyhákat is, így e helyiségek funkciója 2015. június 1-től megváltozott”. Az uzsonnarazziáról szóló információnkat a jegybank nem kommentálta.
 
Éhes a dolgozó? Egyen a jegybanki büfében!
 
  A jegybanknál dolgozó forrásaink azt gyanítják, hogy ezzel akarják rákényszeríteni őket arra, hogy a jegybankban levő büfében fogyasszanak. Illetve, a jegybank épületeiben levő három büfében – egy van a központi, a Szabadság téri épületben, egy a volt pénzügyi felügyelet Krisztina téri ingatlanában, egy pedig a készpénzlogisztikai épületben – vásároljanak. Étterem nincs az ingatlanokban, a büféket pedig az a cég, az MNB Jóléti Kft. üzemelteti, amelyiket egy éve alapított a jegybank. Ennek, a tavaly bő 400 millió forintért vásárolt tiszaroffi kastélyt is üzemeltető a cégnek a vezetője, Müller Dániel András fizetésként havi bruttó közel 2 millió forintot kap. Kicsi a világ, a cég ügyvezetőjének felesége, Müllerné Csorba Viktória a jegybank protokoll osztályán dolgozik. A feleség korábban Matolcsy előző állomáshelyén, a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályán dolgozott, és követte a minisztert a jegybankba is.
 
  Óriási üzletet csinál a büféket üzemeltető kft. a jegybanki dolgozókkal. A jegybank – idén április 1-jétől – minden dolgozónak a béren kívüli juttatáson felül ad havonta 14 ezer forintot utalvány formájában, amelyet csak a Jóléti kft. által működtetett büfékben vásárolhatnak le. De a cég már előre megkapja a jegybanktól a fejenkénti és havonkénti 14 ezer forintot, utólagos elszámolás van. (A legfrissebb létszámkimutatás szerint 1200-nál is többen dolgoznak a jegybankban, ez alapján havi közel 17 millió forintot utal az MNB az általa alapított cégnek.) Az MNB azt írta, hogy „a kibocsátott étkezési utalványok érvényességi ideje a naptári év végéig tart, és erre vonatkozóan MNB Jóléti Kft.-nek szigorú elszámolási kötelezettsége áll fent az MNB felé”. Vagyis, ha jól értjük, a büfé tényleges bevétele attól függ, hogy végül is hány jegybanki dolgozó és milyen értékben költ nála. A jegybank pillanatnyilag egyik zsebéből a másikba pakolja a pénzt, mert a cég egészen az MNB tulajdonában van – de nem mondták soha, hogy ez mindig így is marad.
 
  Ezért többen összefüggést vélnek felfedezni a teakonyhák bezárása, az ételtilalom és a csak a Jóléti kft. büféiben felhasználható utalványok kibocsátása között. Ezt a feltételezést azonban a jegybank visszautasítja. Annyit írtak, hogy „az étkezési jegyek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos kérdésében megfogalmazottak hamis látszatot keltenek és félrevezetőek”. A jegybank mindezeket tágabb megvilágításba helyezi, a részletes válaszukat a cikk végén levő keretes részben közöljük.
 
A bő magyarázat az utalványokra, a teakonyhák bezárására, a büfére
 
  A már idézetteken kívül az MNB azt írta még lapunknak, hogy „a hatékony és eredményes működése érdekében a Magyar Nemzeti Bank széles körű juttatási rendszerben segíti munkavállalóit. E rendszerben az MNB fontosnak tartja, hogy valamennyi munkatárs számára megfelelő étkezési lehetőséget biztosítson, egyúttal anyagi támogatás formájában hozzájáruljon a munkahelyi étkezés költségeihez. E célok megvalósítását szolgálták a közelmúlt munkáltatói intézkedései (vagyis a teakonyhák bezárása és az utalvány bevezetése – a szerk.), … valamennyi munkavállalónak lehetősége nyílik az MNB épületeiben található étkezőhelyeken ételek és italok megvásárlására. A jegybank vezetése kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az egészségtudatosság jegyében, jó minőségű ételeket kínáljon valamennyi munkatársa számára, figyelve arra, hogy az ételallergiás kollégák is megfelelő ellátáshoz tudjanak jutni. … A Magyar Nemzeti Bank személyügyi politikájával igyekszik olyan kiegyensúlyozott környezetet teremteni munkavállalói számára, amely elősegíti az elvárt, magas színvonalú munka folyamatos fenntartását. A jegybank ételutalvány megrendelésével és kiosztásával – szigorú elszámolási keretek között – kívánja ezt a célt elérni.”

Forrás: HVG