Bizalmi kapcsolat, szigorúan szakmai alapokon

Mentor kerestetik

Sok élethelyzetben – új munkahelyre való belépéskor, iskolaváltáskor vagy éppen betanulást igénylő feladatok megoldása során – szükség van támogatásra. Ezt a leghatékonyabban egy tapasztaltabb munkatárs tudja biztosítani, tanácsadással, személyes beszélgetésekkel. A mentor szó atyai barátot, pártfogót, nevelőt jelent; a mentor és a mentorált között bizalmi kapcsolat alakul ki, szigorúan szakmai alapokon – írja a kamaraonline.hu.

   Miért fontos és miért lehet kedvező a mentorprogram egy cég számára? Több élethelyzet van, amikor a munkavállaló fejlődését jelentős mértékben előmozdíthatja egy tapasztaltabb munkatárs segítsége. A munkába lépést követő hónapokban egy mentor „terelgetésével” rengeteg kezdeti bizonytalanság leépíthető. Az új kolléga rövidebb idő alatt tanul bele munkakörébe, gyorsabban megismeri a munkahelyi kultúrát és a munkatársait. A program következő állomását egy új projekt elindítása vagy a munkakör bővülése/változása jelentheti. Ilyenkor nem csak a betanítást és az ismerkedést könnyíti meg egy tapasztaltabb támogató, de a stressz kezelésében is segít. Az új próbatételek előtt álló mentorált az aggályait és az ötleteit s meg tudja osztani valakivel, a problémáról való folyamatos diskurzus felgyorsítja a megoldást.  Ezzel a módszerrel a vállalatok pénzt és időt takaríthatnak meg, alkalmazottaik hatékonyabban dolgoznak, gyorsabban tanulnak, a szorosabb kapcsolatok pedig erősíthetik a vállalat iránti elkötelezettségüket.
 
  A mentor megtalálására két lehetőség van. Ha a cégen belül szervezett mentorprogram működik, általában a vezetés dönti el, hogy ki kit fog segíteni. Ha ilyen program nincs, akkor meg kell találni a megfelelő embert és rá kell bírni, hogy vállalja el a mentorálást.
 
  De hogyan lehet megtalálni a megfelelő személyt, akivel kiépíthető a „bizalom köre”, akinek tapasztalatai tiszteletre méltóak és aki példás karriert futott be? Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója „Lean in” – Dobd be magad! – című könyvében külön fejezetet szentel a témának. Fontos, hogy mentort ne kétségbeesetten keressünk, nem kell mindenkit megkérdezni, hogy támogatna-e minket. A jó mentort az élethelyzet szüli, és biztosan lehet érezni, amikor megtaláljuk a megfelelő embert. Bármennyire megtisztelő is ez a szerep, nem jellemző, hogy sikeres emberek teljesítik az ismeretlen munkatárs kérését. Ha azonban pontos, tömör kérdéssel, problémával fordulnak hozzájuk, annál nagyobb az esély, hogy felkeltik a figyelmüket, és elkezdik „látatlanban” is egyengetni tanácsaikkal, kapcsolataikkal a kérdező karrierútját. Ilyenkor nagyon fontos a visszajelzés, a beszámoló, a tanácsot mindig meg kell köszönni, hasznosságát pedig új problémák megoldásával kell bizonyítani – hangsúlyozza Sandberg.
 
  Fontos, hogy a mentornak feltett kérdések ne a kérdező saját karrierje körül forogjanak, hanem megoldásra váró problémákról; a mentorált a munkafolyamat során felkészültségéről is könnyebben számot adhat, tovább mélyítve ezzel a szakmai kapcsolatot.

Forrás: kamaraonline.hu