Enni muszáj, de nyaralni nem

Átalakították volna a SZÉP kártya felhasználását

Hiába korlátozta volna a kormány a SZÉP kártya éttermi felhasználását, akkor sem fog többet utazni a magyar, ha kevesebb helyen lehet majd meleg ételt vásárolni. Hiszen enni muszáj, nyaralni nem. Ezt támasztják alá a Falatozz.hu adatai is – írja a Piac&Profit.

 A Falatozz.hu adatbázisából egyértelműen látszik, hogy a korábban belengetett, majd visszavont módosítás rengeteg embert érintett volna, hiszen 2015. első félévében a felhasználók 18,6 százaléka rendezte az ebédjét vagy vacsoráját SZÉP kártyával, illetve a rendelések összesen 16,7 százalékát fizették SZÉP kártyával. Továbbá átlagosan 2410 forintot költöttek SZÉP kártyával egy rendelés során.
 
 Mint azt korábban megírtuk, a Nemzetgazdasági Minisztérium azért tervezte a SZÉP kártya rendszer átalakítását, mivel eredetileg a turizmus fellendítésére találták ki, ám az utóbbi időben főként a vendéglátásban költötték el a kártyatulajdonosok a levásárolható összegeket. Az átalakítás célja ezért az lett volna, hogy a szálláshelyeket helyezzék előtérbe, méghozzá az éttermi felhasználás visszaszorításával. Az első tervek szerint nem minden étteremre vonatkozott volna a korlátozás, de a gyorséttermekre biztosan.
 
 A SZÉP kártyákra a munkáltató tölti fel a – legfeljebb évi 450 ezer forintos – keretösszeget, amely három alszámlára, azaz zsebre különül el. A Szállás zseb évi maximum 225 ezer forinttal, a Vendéglátás alszámla 150 ezer forinttal, a Szabadidő szekció pedig 75 ezer forinttal terhelhető. A munkaadó által elutalt összeget csak arra lehet felhasználni, amire hivatott, vannak azonban átfedések: a szabadidő és a vendéglátás zseb kerete ugyanis egyaránt fordítható szálláshely-szolgáltatásra (fordítva azonban ez nem lehetséges).
 
  A hotelek, panziók és wellness központok nyilván azt remélték, hogy a náluk pihenők a kártyán található melegétel-keretet is helyben fogyasztják le. Ám a SZÉP kártya beépült a köztudatba, mint egy úton-útfélen használható alternatív fizetési eszköz, ami akár ebédidőben egy közeli gyorsétteremben, vagy online ételrendelésnél egyaránt felhasználható. Ezért idővel borult az arány, hiszen érthető okokból gyakrabban ebédel a magyar dolgozó, mint ahányszor kikapcsolódik. (Már januárban látszott, hogy ez lesz idén a sláger.)
 
  Több tízezer elfogadóhely van országszerte, és a béren kívüli juttatási forma népszerűséget jól mutatja, hogy tavaly csak az OTP SZÉP kártyások száma meghaladta a 800 ezret.

Forrás: piacesprofit.hu